Velika tuga

Papu jako rastužilo kada je čuo vijest o vjenčanju bivših redovnica

Lifestyle / Flash | 08. 10. 2016. u 07:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papu Franju rastužila je vijest da su dvije bivše časne sestre sklopile civilno partnerstvo u Italiji, rekao je zamjenik vatikanskog državnog tajnika nadbiskup Angelo Becciu u petak.

"Koliko je tuge bilo na Papinu licu kada sam mu pročitao vijest o dvije vjenčane redovnice", napisao je Becciu na Twitteru.

Federica i Isabel, obje 44-godišnjakinje, sklopile su prije desetak dana blizu Torina civilno partnerstvo pošto su odlučile istupiti iz franjevačkog reda jer su se zaljubile dok su radile u misiji u zapadnoafričkoj državi Gvineji.

Napisale su da su mogle postupiti kao i drugi pripadnici klera koji žive zajedno u samostanu i kriju svoju vezu, ali su ocijenile da bi to bila "laž".

"Ima mnogo takvih slučajeva u kojima svećenici ili redovnice kriju svoju vezu s muškarcem ili ženom", napisale su. Dodale su da im nitko nije pomogao u njihovu vjerskom redu i te kako su se osjećale same i više od toga, napuštene", napisale su.

Italija je legalizirala istospolno partnerstvo u 2016., nakon godina rasprava i snažnog protivljenja vatikanske hijerarhije. Ta zemlja u kojoj se većina stanovnika izjašnjava katolicima, bila je posljednja država zapadne Europe koja je donijela tu reformu, prenijela je Hina.

Talijanska biskupska konferencija oštro je osudila vladin zakon o civilnom partnerstvu ističući da on umanjuje status tradicionalne obitelji. Talijanski tisak najavio je da će zajednicu Federice i Isabel blagosloviti Franco Barbero, svećenik otpušten iz crkvene službe 2003. jer je podržao istospolni brak.

Kopirati
Drag cursor here to close