Prirodno

Ovih 9 prirodnih saveznika pomažu u borbi protiv komaraca

Postoje neki prirodni saveznici u borbi protiv komaraca koje možeš načiniti kod kuće ili još bolje – zasaditi na balkonu.
Lifestyle / Flash | 05. 07. 2023. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne večeri i druženja na terasi često pokvare muhe, ose, a najviše – komarci. Komarce privlače vizualni i mirisni podražaji pa tako mogu "osjetiti" tvoju krvnu grupu, spojeve iz znoja, plinove…  Svi znamo koliko neugodno može biti njihovo zujanja i briga hoćemo li sutra biti puni crvenih točkica.

Borba protiv komaraca nije jednostavna... Ako si sve isprobala, no nije proizvelo očekivani efekt, probaj s biljkama i nekim prirodnim sastojcima. Postoje neki prirodni saveznici u borbi protiv komaraca koje možeš načiniti kod kuće ili još bolje – zasaditi na balkonu, prenosi Žena.hr.

Lavanda

Apsolutna kraljica otoka i jedna od prvih asocijacija na ljeto mogla bi biti učinkovita u borbi protiv dosadnih komaraca. Cvjetovi lavande proizvode miris i ulje koji ih tjeraju, a uz to lavanda ima analgetska i antiseptička svojstva. Osim što sprječava ubode, može umiriti kožu ako ugrizu. Biljku možeš uzgajati u vrtu, a Healthline savjetuje da zgnječiš cvjetove, a onda naneseš ulje na dijelove tijela koja su ti inače osjetljiva na ubode – to mogu biti gležnjevi i ruke. Dodaju da slobodno kapneš malo lavandina ulja na čistu krpu i u maloj količini utrljaš na kožu.

Foto: Pixabay / Lavanda

Ulje eukaliptusa

Healthline piše da je i ulje eukaliptusa dobar saveznik u borbi protiv komaraca. Jedna je studija iz 2014. pokazala da mješavina tridesetpostotnog ulja eukaliptusa pruža devesetpostotnu zaštitu od komaraca sljedeća tri sata. Ipak, istraživači sa Sveučilišta u Floridi upozoravaju da se ulje ne bi smjelo koristiti kod djece mlađe od tri godine.

Cimetovo ulje

Cimet daje aromu i obično ga koristimo u čaju ili desertima, no njegovo ulje (koje možeš kupiti u specijaliziranim trgovinama) "tjera" komarce, a učinkovit je i kod tigrastih komaraca. Možeš ga nanijeti u maloj dozi na odjeću ili vrtni namještaj.. Budi oprezna nanosiš li ga na kožu jer bi te koncentrirana doza mogla iritirati.

Ulje majčine dušice

Ulje majčine dušice moglo bi te zaštiti od komaraca. Kako navodi Healtline, najbolje je listove ove biljke staviti u vatru jer taj miris smeta komarcima. Trebala bi biti mirna sljedećih sat do sat i pol, kada bi trebala ponoviti popstupak.

Ružmarin i bosiljak

Komarce možeš otjerati i biljkama na svom balkonu. Oni ne vole miris bosiljka pa možeš ubrati nekoliko listova i zgnječiti ih u posudici. Bosiljak možeš i posušiti pa u vrećicama staviti na mjesta gdje se skupljaju komarci. Osim toga, kad sljedeći put budete radili roštilj, u vatru ubaci nekoliko grančica ružmarina. Tako biste mogli imati mirnu večer jer taj miris tjera komarce.

  / Ružmarin i ulje ružmarina na stolu

Metvica

Lišće metvice također tjera komarce, dok njeno ulje može ublažiti crvenilo i svrbež. Za mirnije ljetne dane i večeri metvicu posadi u teglicu. Njen intenzivan miris neće pasati komaracima, pa će vjerojatno "otići na drugi balkon".

Matičnjak

Kao što ne vole ni citronelu, komarci ne vole ni matičnjak jer ima upečatljiv i svjež miris. Matičnjak sadrži kemijski spoj pod nazivom citronellal, a komarci i kukci jednostavno ga ne vole. Za najbolji rezultat matičnjak postavi kraj ulaznih vrata, no imaj na umu da će mu za rast trebati dovoljno sunčeve svjetlosti.

  / Bosiljak
 
Kopirati
Drag cursor here to close