Cvijeće u domu

Ove kućne biljke čuvaju vaše zdravlje

Po feng shuiju, pravilnim odabirom i smještajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tijela.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2023. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što nesumnjivo pripada najljepšim uresima našeg doma, cvijeće vrlo pozitivno djeluje na zdravlje.

Tu činjenicu danas potvrđuju brojni stručnjaci.

Razloga zbog kojih na cvijeće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, uistinu je mnogo.

Između ostalog, ono pročišćava zrak, upija elektromagnetska zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, uljepšava prostor, suzbija neugodne mirise...

A u zamjenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje, piše Alternativa za vas.

Pročišćivači zraka

Biljke pročišćuju i osvježuju zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kisik.

Jedno od nadasve zanimljivih istraživanja vezanih uz uporabu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvježavanja zraka provela je NASA ranih 90-tih godina prošlog stoljeća.

Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u uredu.

U te komore, svakodnevno bi se ubacila točno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmjerila bi se količina štetnih tvari u zraku, te usporedila s količinom izmjerenom prije zagađivanja.

Rezultati su bili iznenađujući. Vjerovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Evo tih čudotvoraca:

gerber
margarita
krizantema
afrička ljubičica
orhideja
filodendron
sanseverija
dracaena (drvo života)
spathyphillum (mirni ljiljan)
bršljan
aloa vera
različite vrste palmi
paprat
čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum)

Od brojnih zagađivača zraka kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehid.

Zbog svoje široke primjene prisutan je gotovo posvuda.

Ima ga u pjenama za izolaciju, ljepilu, iverici, plastici, papirnatim maramicama i ubrusima, sagovima, zavjesama, osvježivačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za njegu lica, tijela i kose.

Iz tog razloga, izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo unijeti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije.

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može iritirati dišne putove, uzrokovati astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

Izvor negativnih iona

Osim što pročišćavaju zrak od toksičnih tvari, biljke ga također oplemenjuju negativnim ionima, koji kronično nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni ioni uvelike poboljšavaju lošu kvalitetu zraka, uzrokovanu rasvjetom, grijanjem i djelovanjem klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja.

Istraživanja potvrđuju da negativni ioni značajno utječu na naše zdravlje: vitaliziraju stanice, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

Odabir i smještanje biljaka

Po feng shuiju, pravilnim odabirom i smještajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tijela.

U tom smislu, feng shui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja.

Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a svježe cvijeće u dom unosi sreću i bogatstvo.

Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom, jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u sjeverne kutove prostorija.

Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu unijeti previše agresivne 'muške' energije, pa s njihovim smještajem u dom valja biti oprezan.

No, ako je energija u vašem domu previše uspavana, pokoja takva biljka mogla bi vam poslužiti kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniji ugođaj.

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećati se uspješnost vaših pothvata i donijeti vam sreću u poslu.

Sukladno tomu, treba izbjegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i sjeveroistok.

Također, drži se da biljke oštrih listova negativno djeluju na auru, te mogu odbiti klijente.

U domu bi trebalo izbjegavati takve biljke smjestiti uz pokućstvo na kojem sjedimo ili ležimo, jer mogu oslabiti imunitet.

Crveno i žuto cvijeće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i djeluje umirujuće.

Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminira štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja.

Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak.

Općenito, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utječu na vitalnost i dugovječnost. Ako nisu zdrave, treba ih što prije zamijeniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.

Na kraju, spomenimo još samo da su biljke u našim domovima potpuno ovisne o nama.

Postupajmo s njima pažljivo i s ljubavlju, jer višestruko će nam uzvratiti sav trud, darivajući nam ljepotu, ali i zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close