Najbolje od svega - možete ju napraviti sami

Voda od banane je novo i jeftino gnojivo za vaše biljke!

Ovaj trend je uvelike posljedica činjenice da je voda od kore banane laka i jednostavna, a i da je odlično prirodno gnojivo
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 04. 2023. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda ste vi ta osoba ili imate nekog poznanika koji biljke pazi kao da su kućni ljubimci. Osigurava im dovoljno svjetla, vode, čak i priča s njima. Isto tako, biljkoljupci su uvijek u potrazi za nečim novim što će im pomoći u uzgoju zelenih prijatelja. Prošlih godina ljubitelji biljaka bili su preplavljeni vijestima o prednostima korištenja taloga kave za biljke i ljuske jaja. Nedavno su vrtlari otkrili novi domaći proizvod: vodu od banane.

Stephanie Stephenson, autorica knjige Rose Gardening, objašnjava da je ovaj trend uvelike posljedica činjenice da je voda od kore banane laka i jednostavna, a i da je odlično prirodno gnojivo. Banane su bogate kalijem, kalcijem, fosforom i magnezijem, a ta kombinacija može potaknuti i koristiti rastu biljaka, piše Reader‘s Digest.

Što je voda od banane?

To je voda koja je natopljena korom od banane. Recept je jednostavan: samo držite koru banane u vodi nekoliko tjedana, a zatim izlijte tekućinu na svoje biljke. Naime, neki stručnjaci navodi da se namakanjem oslobađaju hranjive tvari iz banane poput kalija i kalcija, što stvara jeftino, domaće tekuće gnojivo, piše Živim.hr.

Neki se vrtlari zaklinju u nju, ali trenutno nema znanstvenih dokaza. No, razlog za korištenje vode s bananom je dobar: banane sadrže puno kalija, koji je bitan makronutrijent jer potiče rast, jača stabljike i pomaže biljkama da se bolje odupru suši i štetnicima.

Kore banane moraju se razgraditi kako bi se oslobodile hranjive tvari u obliku koji biljke mogu koristiti. Studija koju je proveo Sveučilište Makerere sugerira da bi kuhana kora od banane mogla biti učinkovitija za povećanje razine kalija, ali i za to su potrebna dodatna istraživanja.

Ono što je sigurno je da mnogi vrtlari ističu da su primijetili razliku na svojim biljkama nakon što su upotrijebili vodu od banana. Aster W. Green, autor knjige Companion Planting in Raised Bed Gardens, primjećuje da je korištenje ovog recepta organski način da poboljšate zalijevanje i izbjegnete skupa sintetička gnojiva.

Koje biljke vole vodu od banana?

Možete je koristiti na bilo kojoj biljci u svom vrtu ili na sobnim biljkama. Iako je potrebno više službenih istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je učinkovita, ona im sigurno neće naštetiti. Dodatni kalij posebno je koristan za cvjetne biljke i biljke koje pružaju plod, iako sve biljke mogu imati koristi od ovog minerala.

Ako niste sigurni na kojim biljkama ju upotrijebiti, Stephenson ističe da razmislite o rajčicama, paprikama, ružama, orhidejama, sukulentima, papratima i stablima banana. No, ona kaže da kalij nije jedina dobrobit.

''Magnezij će pomoći vašem cvijeću i biljkama u fotosintezi i u lakšem cvjetanju'', dodala je.

Je li sigurna za sve biljke?

Uglavnom da, sigurna je za korištenje i neće niti malo spriječiti rast vaše biljke. Međutim, konvencionalno uzgojene banane često se prskaju sintetičkim pesticidima pa jedan od načina da to zaobiđete je kuhanje vode od banane samo s korom organskih banana.

Važno je napomenuti da iako voda za banane sadrži neke važne hranjive tvari, ona ne pruža sve što je vašim biljkama potrebno za rast. To ne treba biti jedini izvor gnojiva jer može dovesti do zastoja u rastu biljaka, žućenja lišća i drugih znakova nedostatka hranjivih tvari. Kako biste to izbjegli, koristite vodu s bananom u kombinaciji s drugim organskim proizvodima, poput komposta ili gnojiva.

Kako napraviti vodu od banane za biljke?

Priprema vode od banane ima jednostavan postupak. Sve što trebate su kore od banane, voda i velika staklenka.

Korak 1: Sačuvajte koru od banane

Nakon što pojedete bananu, nemojte baciti koru.

''Samo uzmite koru od banane i stavite je u posudu te dvije trećine kore prelijte vodom'', objašnjava Green.

Zatim nastavite dodavati koru dok vam ne ponestane mjesta u staklenci. Ne zaboravite pokriti staklenku kako biste spriječili mirise i plijesan.

Isto tako, ako želite da se kora brže razgradi, narežite ju na kvadratiće prije nego što ih dodate u staklenku.

Korak 2: Skuhajte vodu od banane

Nakon što je vaša staklenka puna kore od banane, stavite je na hladno i tamno mjesto i ostavite da se natapa dva do tri tjedna. Znat ćete da je spremna za korištenje kada kora pocrni, a voda potamni. Možda ćete osjetiti blagi miris kad otvorite staklenku, ali to je normalno. Nakon što se nanese na biljke, voda od banana ne bi trebala imati mirisa.

Ako želite još brže pripremiti vodu s bananama, ostavite koru od banane da se natapaju samo nekoliko dana, a zatim smjesu kuhajte 30 do 45 minuta i ostavite da se ohladi. Ovaj proces može pomoći da se oslobodi više hranjivih tvari.

Korak 3: Uklonite koru

Nakon što pustite da se voda od banane namoči, procijedite krutine i ulijte preostalu tekućinu u svoju kantu za zalijevanje. Bacite ostatke u kantu za kompost kako biste spriječili otpad.

Korak 4: Zalijte svoje biljke

Vodu od banana možete koristiti kao dio svog redovnog rasporeda zalijevanja sobnih biljaka. Ako ste ju samo natapali na sobnoj temperaturi može se odmah koristiti. Međutim, ako ste ju kuhali, ona je koncentriranija i treba je razrijediti prije upotrebe, u omjeru jedna čaša vode od banane na pet čaša obično vode.

Što se tiče korištenja, možete ju nanositi na većinu sobnih i vanjskih biljaka jednom tjedno kao dio vašeg redovnog rasporeda zalijevanja biljaka.

Postoji li alternativno gnojivo za moje biljke?

Sama voda od banane ne osigurava dovoljno hranjivih tvari za održavanje zdravog rasta biljaka. Možda ćete također htjeti upotrijebiti organsko gnojivo.

Ako već kompostirate, drugi način da gnojite svoje biljke je da kompostirate kore banane umjesto da s njima napravite vodu. Tijekom procesa kompostiranja, mikrobi i korisne bakterije razgrađuju koru i druge organske tvari, čineći hranjive tvari lakše dostupnima biljkama. Kompostirane kore banane možete dodati kao prihranu sobnim biljkama ili ih skuhati u čaj od komposta.

Kopirati
Drag cursor here to close