Stručnjaci upozoravaju

Ova prostorija nikako nije dobra za sušenje veša, a evo i zašto

Stručnjaci upozoravaju da postoji jedna prostorija u kojoj biste trebali izbjegavati sušenje mokrog veša, a to je spavaća soba.
Lifestyle / Flash | 19. 11. 2023. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako nemate sušilicu za vaš veš, vjerovatno ste se suočili s izazovom sušenja odjeće u zatvorenom prostoru, poput radijatora ili stalka za sušenje.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji jedna prostorija u kojoj biste trebali izbjegavati sušenje mokrog veša, a to je spavaća soba.

Sušenje veša u spavaćoj sobi može uzrokovati nekoliko problema. Prvo, mokar veš povećava vlažnost za čak 30 posto, što može povećati rizik od problema s disanjem tokom spavanja i ugroziti imunološki sistem. Osim toga, povećana vlažnost može stvoriti povoljno okruženje za razvoj plijesni.

Stručnjaci naglašavaju da držanje mokrog veša u spavaćoj sobi može dovesti do pojave plijesni, neugodnih mirisa i problema s disajnim putevima. S obzirom da je spavaća soba prostorija u kojoj provodimo značajan dio vremena, preporučuje se izbjegavati sušenje veša u njoj kako bismo očuvali zdravlje i spriječili potencijalne probleme.

Grinje također mogu postati problem, jer mokra odjeća stvara vlažnu okolinu koja pogoduje njihovom rastu. Osim toga, povećana vlažnost može uzrokovati kondenzaciju, što može dovesti do oštećenja drvenih konstrukcija.

S obzirom na ove moguće zdravstvene i strukturalne probleme, ako možete, svakako izbjegavajte sušenje veša u spavaćoj sobi, piše Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close