pomalo

Otvorio zubarsku ordinaciju na osnovu znanja s Youtubea

Lifestyle / Flash | 04. 02. 2017. u 09:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stomatologija i stomatološke ordinacije su u posljednje vrijeme izuzetno unosan posao. Za nekoga tko gleda sa strane, posao jednog stomatologa i nije tako kompliciran. To se učinilo i jednom Malezijcu, koji je na nevjerojatan način odlučio naučiti vještine stomatologije.

Naime, Mohamed Irvan Mohd Sudi iz malezijskog grada Kuantana odlučio je da preko video-klipova na YouTubeu, te uz pomoć stomatoloških magazina, uđe u tajne ovog posla. Njegov cilj je bio otvaranje stomatološke klinike, gdje je izvodio razne, čak i komplicirane procedure. Umjesto da studira stomatologiju šest godina kako bi postao licencirani stomatolog, Irvan je odlučio da potrebne vještine stekne na jedan drugačiji način - s video-klipova je naučio kako izvaditi zub, te kako se stavljaju proteze i to sve uz pomoć brojnih tutorijala koji se nalaze na YouTubeu.

Takođe, pročitao je skoro sve moguće stomatološke magazine, koji su mu navodno dosta pomogli. Iako se ne zna do kog stupnja je on nadogradio svoje znanje, očigledno je da je stekao prilično samopouzdanja, tako da je odlučio otvoriti stomatološku kliniku. Naravno, za kliniku, ipak, nije tražio dozvolu jer je ne bi ni dobio.

Iravan je znao da njegova prevara neće dugo trajati, tako da je planirao raditi samo neko vrijeme, a kad zaradi dovoljno, zatvoriti kliniku. Ipak, da sve ne ide tako lako, shvatio je dosta prije. Naime, jedan od njegovih pacijenata je shvatio da Irvan nije pravi stomatolog i prijavio ga policiji, koja mu je ubrzo zakucala na vrata. Optužen je za prevaru i kažnjen sa 9.000 dolara.

S obzirom na eventualnu štetu koju je mogao nanijeti pacijentima, malezijski mediji ne vjeruju da će se Irvan lako izvući. Ono što je sigurno jeste da Irvan nije bio totalno neupućen u zubarske tehnike, jer je prilično lako uspio savladati sve procedure s YouTubea. Jedina dobra stvar jeste što je dio zarađenog novca ostavio sa strane i odlučio od tog novca upisati stomatološki fakultet. Naravno, s obziom na to da mu prijeti zatvor, nejasno je kako će završavati stomatologiju, vjerovatno na daljinu, iz zatvora.

Zanimljivo je da Irvan nije jedini lažni stomatolog u Maleziji. Naime, još 2007. godine jedan 63-godišnji Malezijac je priznao da je punih 29 godina imao stomatološku ordinaciju, a da pritom nikad nije završio fakultet. Njegovo jedino iskustvo sa stomatologijom bilo je to što je u vojsci radio za vojnog zubara, tj. bio mu tehničar i pomoćnik. Inače, u to vrijeme nije bilo video-tutorijala i očigledno je dosta naučio od pretpostavljenog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close