Red Bull Paper Wings 2019

Okrunjeni najbolji piloti papirnatih aviona na svijetu

Na 437 kvalifikacijskih natjecanja ove godine sudjelovalo je više od 52.000 zaljubljenika u papirnate avione širom svijeta, a kulminacija sezone bila je upravo u Salzburgu gdje je održano peto izdanje Svjetskog finala Red Bull Paper Wingsa.
Lifestyle / Flash | 20. 05. 2019. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko finale Red Bull Paper Wingsa za 2019. u Hangaru-7 u Salzburgu okupilo je proteklog vikenda 176 pilota papirnatih aviona iz 58 zemalja i ponudilo žestoku dvodnevnu borbu za titule prvaka svijeta u tri kategorije.

Foto:PR / Red Bull Paper Wings 2019

Na 437 kvalifikacijskih natjecanja ove godine sudjelovalo je više od 52.000 zaljubljenika u papirnate avione širom svijeta, a kulminacija sezone bila je upravo u Salzburgu gdje je održano peto izdanje Svjetskog finala Red Bull Paper Wingsa. Tri kategorije u kojima su se piloti natjecali bile su „najduža udaljenost“, „najduže vrijeme“ i „akrobatska vještina“. Piloti su se morali se kvalificirati za superfinale kroz eliminacijsku rundu.

Očekivanja su bila velika za superfinale u akrobatskoj vještini, gdje piloti lansiraju svoje avione u jednominutnoj kreativnoj prezentaciji. Pobijedila je jedina žena koja je ušla u ovogodišnje superfinale u bilo kojoj kategoriji i prva žena ikad koja je osvojila Red Bull Paper Wings prvenstvo, Kateryna Ahafonova iz Ukrajine. Za svoju sjajnu izvedbu s elementima ritmičke gimnastike jedina je dobila ocjenu 10 za savršen nastup.

Foto:PR / Red Bull Paper Wings 2019

„Još uvijek ne mogu vjerovati da sam pobijedila. Ne mogu opisati kako se osjećam. Svaki dan sam trenirala, možda sam zbog toga ostvarila ovakav rezultat, ne znam. Ovo je ostvarenje sna", rekla je presretna Ahafonova.

Krajnje neizvjestan dvoboj razvio se u finalu kategorije „najduže vrijeme“ između Australca Camerona Clarka i Britanca Vincea Scholla, a završilo je pobjedom Clarka čiji papirnati avion je u zraku proveo 13.33 sekunde. „Nisam očekivao da ću stići na Svjetsko finale u Austriji, a kamoli da ga osvojim! Ovo mi je prvi put ne samo u Austriji, već i u Europskoj uniji. Bilo je fantastično. Hangar-7 je prelijep I nevjerovatno je natjecati se s ljudima iz toliko mnogo zemalja“, istaknuo je Britanac.

Večer je doživjela vrhunac superfinalom u kategoriji „najduža udaljenost“ u kojoj su pobjednike često odlučivali milimetri. Amerikanac Jake Hardy je na kraju slavio, bacivši svoj avion na udaljenost od 56,61 metara, pretekavši Lazara Krstida iz Srbije. „Pobijediti ovdje je nevjerovatno. Kada sam vidio da de se održati kvalifikacije u Long Beachu, pomislio sam da du idi gledati profesionalne bacače papirnatih aviona, a u sljedećem trenutku sam bio u svjetskom finalu! Nema ništa poput ovog“, prokomentirao je Hardy svoju pobjedu.

Foto:PR / Red Bull Paper Wings 2019

Predstavnici Bosne i Hercegovine u sve tri kategorije, Anela Berbid, Srđan Stojanovid i Asmir Smajlovid, nastupili su u eliminacijskoj rundi, ali nisu uspjeli ostvariti plasman u superfinale.

Svjetsko finale Red Bull Paper Wingsa 2019, konačni rezultati:

Najduže vrijeme: 1. Cameron Clark (Australija), 13.33 sekundi; 2. Vince Scholl (Velika Britanija), 12.25; 3. Marek Lentsius (Estonija), 10.59.

Akrobatska vještina: 1. Kateryna Ahafonova (Ukraina), 27 poena; 2. Tomasz Chodyra (Poljska), 25 poena; 3. Zachary Horowitz (SAD) i Taichi Deguchi (Japan), 23 poena.

Foto:PR / Red Bull Paper Wings 2019

Najduža udaljenost: 1. Jake Hardy (SAD), 56.61 metara; 2. Lazar Krstid (Srbija), 52.28; 3. Robert Teršek (Slovenija), 46.36 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close