Erasmus+ projekt FIRST-TAC

Obuka u Mostaru: Kako doprinijeti jačanju policijskih kapaciteta

Mostarski sastanak bazirao se na dovršetak nastavnih planova koji su usredotočeni na razvijanje vještina policijskih službenika u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine.
Lifestyle / Flash | 15. 03. 2024. u 19:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak u Mostaru, Erasmus+ projekt FIRST-TAC

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova od 11. do 15. ožujka održan je četvrti sastanak uživo stručnjaka za taktike i tehnike uporabe sredstava prisile, te taktičku medicinu, a u sklopu Erasmus+ projekta Development of Joint Curriculum for First Responders on the Use of Force and First Aid Tactical Procedures (FIRST-TAC), koji zajednički realiziraju Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ RH, kao nositelj projekta, te Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Litavska policijska škola i Policijska škola Slupsk iz Poljske.

Mostarski sastanak bazirao se na dovršetak nastavnih planova koji su usredotočeni na razvijanje vještina policijskih službenika u području uporabe sredstava prisile i taktičke medicine. Također, završene su i sve pripreme za realiziranje obuka s detaljnim opisima vježbi, te uputama za instruktore koji će voditi edukacijske procese, priopćeno je iz Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Ponavljanje teorijskih znanja

Kako su istaknuli, nastavnim planovima propisano je da obuke obuhvaćaju i online pripremne faze za ponavljanje teorijskih znanja, zbog čega su na sastancima u Hrvatskoj, Litvi i Poljskoj oblikovani materijali za samostalno učenje polaznika obuke.

Projekt FIRST-TAC bit će nastavljen u svibnju, za kada je u hrvatskoj akademiji najavljeno održavanje prvih obuka u skladu s novim nastavnim planovima. Sudjelovat će po šest policijskih službenika iz Hrvatske, Litve, Poljske i BiH, a ista praksa ponovit će se na ostalim akademijama. Projekt bi trebao biti okončan koncem travnja sljedeće godine, navodi se u priopćenju.

Sudionike mostarskog sastanka pozdravio je ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević ističući kako ga raduje što je agencija koju vodi sudionik ovog značajnog projekta koji će kroz izradu suvremenih nastavnih planova i, u skladu s njima realiziranim obukama, doprinijeti jačanju policijskih kapaciteta.

''U ovom projektu BiH jedina nije članica EU, ali mi tome stremimo. Ovih dana imamo pozitivne signale iz Bruxellesa o otvaranju pristupnih pregovora. Zadovoljni smo ostvarenim partnerstvom s vašim akademijama i vjerujemo u kvalitetnu razmjenu znanja, odnosno vjerujemo kako i vi možete naučiti nešto od nas uvažavajući specifičnosti u kojima živimo i radimo'', kazao je Vujević.

Nešto novo 

"Vođe izaslanstava Litavske policijske škole i Policijske škole Slupsk Mindaugas Bilus i Michal Jaskowski, koji prvi put borave u našoj zemlji, kazali su kako su impresionirani gradom i prirodnim ljepotama, ali i objektom, opremom i svime što su zatekli u našoj agenciji. Za sam projekt naglasili su kako je uloženo puno truda, da su vidjeli mnoštvo dojmljivih prezentacija i materijala koji će biti od velike koristi svima koji u budućnosti budu radili po nastavnim programima vezanim za taktike i tehnike uporabe sredstava prisile, te taktičku medicinu", stoji u priopćenju.

Uime izaslanstva Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik, koja je nositelj projekta, Aleksandar Čubrilo, policijski službenik za međunarodnu suradnju u Službi za razvoj policijskoga obrazovanja i međunarodnu suradnju naglasio je kako projekt FIRST-TAC svim akademijama- sudionicama donosi nešto novo i da je ta međunarodna dimenzija koju ima veoma plodonosna.

Čubrilo je istaknuo i doprinos izaslanstva AEPTM-a u ovom projektu, rekavši da je riječ o profesionalcima koji su radom i zalaganjem projektu dali dodatnu vrijednost.

AEPTM je za sudionike organizirala obilazak povijesnih znamenitosti Mostara te izlete u prirodu budući da većina sudionika projekta FIRST-TAC prvi put boravi u Mostaru i, uopće, u BiH, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close