Hidroelektrane

Nije sve u politici: Europa traži da se zaštite Sutjeska i Una

Lifestyle / Flash | 15. 04. 2016. u 09:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament je donio rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je pozvao ''Vlade Bosne i Hercegovine da reguliraju i nadgledaju izgradnju hidroelektrana u ekološki osjetljivim područjima te u zaštićenim i potencijalno zaštićenim područjima; da održi integritet postojećih nacionalnih parkova, kao što su Nacionalni park Sutjeska i Nacionalni park Una.

Kako je priopćio Centar za životnu sredinu, Europski parlament preporučuje da se poboljša kvaliteta procjena utjecaja na životnu sredinu kako bi se uzeli u obzir standardi EU na način kako je ustanovljeno Direktivom o pticama i Direktivom o staništima, kao i Okvirnom direktivom o vodama.

Europski parlament potiče vlade Bosne i Hercegovine da povećaju transparentnost kroz sudjelovanje javnosti i savjetovanjem s lokalnim zajednicama, znanstvenicima i civilnim sektorom pri planiranju projekata.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu kaže kako godinama traže da se naše rijeke očuvaju i da se zaustave planovi za izgradnju hidroelektrana.

''Trenutni procesi su netransparentni, često ilegalni, a u pravilu ignoriraju stavove lokalnih zajednica, stručnjaka i ekoloških organizacija. Na naše insistiranje, sada su ovi zahtjevi postali i zvanični zahtjevi Europskog parlamenta'', rekla je Crnković.

Naime, u Nacionalnim parku Sutjeska, a i u Nacionalnom parku Una su planirane hidroelektrane, koje bi ugrozile postojanje ovih zaštićenih područja, ali i uništile osjetljive i vrlo vrijedne ekosisteme i vrste koje tamo žive.

Hidroelektrane bi onemogućile lokalnom stanovništvu i upravama parkova da razvijaju druge aktivnosti na rijekama, koje bi donijele koristi državi i parkovima, a i lokalnom stanovništvu.

Kopirati
Drag cursor here to close