Unatoč kupovini

Nicolas Cage vraća ukradenu lubanju dinosaura vlastima

Lifestyle / Flash | 22. 12. 2015. u 10:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hollywoodsko glumac Nicolas Cage pristao je vratiti američkim vlastima ukradenu lubanju dinosaura koju je kupio prije nekoliko godina za 276.000 dolara, a SAD će je potom vratiti mongolskim vlastima.

Ured manhattanskog odvjetnika Preeta Bharare prošli je tjedan podnio zahtjev za preuzimanjem lubanje Tiranosaurusa batara koja će se vratiti mongolskim vlastima, s obzirom na to da je iskopana u Mongoliji.

U pokrenutom pravnom postupku ne navodi se da je Cage vlasnik lubanje, no njegov je glasnogovornik potvrdio da ju je glumac kupio u galeriji I. M. Chait na Beverly HIllsu u ožujku 2007.

To ne znači da je glumac optužen za prijestup, no američke vlasti smatraju da se lubanja mora vratiti u zemlju porijekla, ako je dokazano da je odande ukradena.

Cageov glasnogovornik je kazao da je glumac od galerije dobio potvrdu o autentičnosti lubanje i da je američke vlasti kontaktirao u srpnju 2014. kada ga je ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo da je kupljeni predmet vjerojatno ukraden.

Istraga je pokazala da je lubanja u Americi završila ilegalno pošto je ukradena u Mongoliji. Bhararin odvjetnički ured od 2012. je otkrio nekoliko desetaka mongolskih fosila koji su se našli u prodaji u Sjedinjenim Dražvama.

"Svi fosilni ostaci što smo ih otkrili u SAD-u kulturološki su i znanstveni artefakti otuđeni od njihova pravog vlasnika", rekao je Bharara.

Kopirati
Drag cursor here to close