Park Zrinjevac

Nakon 127 godina zasađen libanonski cedar u Mostaru

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2015. u 20:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom parku Zrinjevac je na inicijativu profesora Jakova Pehara s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sredinom mjeseca zasađeno stablo libanonskog cedra. Sadnja je izvršena uz stručno nadgledanje Milice Dogan, diplomirane inženjerke hortikulture iz JP Parkovi Mostar.

Uz novo stablo u Mostaru trenutačno postoje još četiri stabla libanonskog cedra, na Musali i pored zgrade stare rudarske uprave u mostarskom naselju Rudnik.

Bojan Spasojević, magistar pejzažne arhitekture, kaže da je u Mostaru 1974. godine postojalo 17 stabala libanonskog cedra, drveta koje uživa neprocjenjivu estetsku i vizualnu vrijednost.

“Njihov broj se u gradu sveo samo na četiri stabla. Najvrednije stabla su se nalazila u krugu stare bolnice, na mjestu današnjeg Mepas Malla. Unatoč upozorenjima da ih se sačuva, oni su posječeni. Postoje tvrtke koje bez problema vrše presadu i velikih cedrova na druge lokacije. Nažalost, u to vrijeme u gradu nije bilo sluha za njihov spas. Posječena su tri najvrjednija stabla libanonskog cedra i jedan himalajski”, kazao je Spasojević.

Veliki libanonski cedar, poput onih u krugu nekadašnje stare bolnice, procjenjuju se na minimalnu pojedinačnu vrijednost od 150 tisuća maraka. Zbog iznimne otpornosti visoko je cijenjen kao građevinski materijal.

“Feničani su od njega gradili brodove, a poznato je da je i dio Solomonovog hrama dijelom izgrađen upravo od libanonskog cedra. Drvo cedra ne trune zbog specifične parafinske tinkture u sebi koja služi za impregnaciju smole”, kazao je Spasojević za Dnevni list.

Prva stabla libanonskog cedra su u Mostaru zasađena 1888. godine. Prije četiri godine su stabla na Musali sanirana od oštećenja, čime je produljen njihov životni vijek koji može trajati i do 400 godina. Mlado cedrovo stablo u Zrinjevcu je prvi primjer zasade te vrste u Mostaru tijekom zadnjih desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close