Plesna revolucija

Mostar: Zapleši za žene!

Cilj kampanje je upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu.
Lifestyle / Flash | 11. 02. 2022. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina po mnogo čemu nazaduje, dok je nažalost nasilje nad ženama nešto što je u porastu.

Statistika kaže da je oko 50 % žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Također, važno je da budemo svjesni činjenice da je BiH još uvijek konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju – zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća.

Evidentan je porast nasilja tijekom pandemije COVID-19 u cijelom svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Izoliranje obitelji i zabrane kretanja su doveli do porasta nasilja u obiteljima, a kao jedan od dokaza tome je skoro utrostručen broj korisnica Sigurne kuće u Mostaru već u prvom tjednu lockdown-a.

Mostar je već 10 godina dio svjetske plesne revolucije protiv nasilja "Jedna milijarda ustaje".

Cilj kampanje je upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Šutnja je jedan od načina odobravanja nasilja, a ovo je naš način da javno progovorimo, prekinemo lanac šutnje i udružimo se u kolektivnom buđenju svijesti o nasilju nad ženama.

Aktivistice iz Mostara uz pomoć nevladinih organizacija već godinama podržavaju plesnu revoluciju i obilježavaju V-day u svojoj zajednici, u gradu na Neretvi.

I ove godine, plesna revolucija u Mostaru će se održati tradicionalno 14. veljače s početkom u 14:00, na Španjolskom trgu gdje će biti organiziran performans mostarskih plesnih klubova koji aktivno pružaju podršku kampanji (Plesni studio "Flash", Erigo, B-Dance, Mo-Stars, Mostarske mažoretkinje, ŠPK Zrinjski, Koroleva).

Ples kao poseban i kreativan izričaj slobode pokreta i emocija je simboličan način borbe protiv nasilja nad ženama, borbe za poštivanje ljudskih prava, ono je način borbe za slobodu svih žena i djevojčica na planeti.

Kopirati
Drag cursor here to close