Okrugli stol

Mostar: Porast broja ovisnika i nasilnika u obiteljima

Lifestyle / Flash | 29. 06. 2016. u 11:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jedan od najvećih problema današnje obitelji je siromaštvo, a u Mostaru čak jedna četvrtina obitelji živi na rubu egzistencije", kazala je u srijedu u Mostaru socijalna radnica i obiteljska terapeutkinja Anita Begić, uoči održavanja okruglog stola 'Izazovi u radu s obiteljima'.

Osim toga, današnje obitelji se u posljednje vrijeme sve više suočavaju s obiteljskim nasiljem, ovisnostima i patološkim kockanjem, dodala je.

Kada je u pitanju nasilje u obitelji, Begić ističe kako se svaka osoba koja je žrtva obiteljskog nasilja treba javiti nadležnoj policijskoj upravi te prijaviti nasilje. Isto tako, dodala je, kod obiteljskog nasilja treba zatražiti liječničku pomoć, donijeti dokaze, odnosno liječničku dokumentaciju te prijaviti nasilnika kako bi on odgovarao pred zakonom i bio procesuiran.

Nadalje, obiteljska terapeutkinja upozorila je i na sve veći broj razvoda i kakve sve on posljedice ostavlja na djecu.

Naime, Centar za socijalni rad u proteke tri godine, na području Mostara godišnje u prosjeku zaprimi između 80 i 90 zahtjeva za posredovanje, s tim da je u tim postupcima uključeno između 120 i 160 djece, koja su, po mišljenju stručnjaka, izložena pojavi nekog oblika poremećaja u ponašaju.

"U Centru za socijalni rad najčešće se susrećemo s najtežim obiteljskim problemima i to onda kada je možda već kasno, odnosno kada dođe do teškog nasilja, teških ovisnosti ili drugih nedopuštenih ponašanja u obitelji koje u konačnici dovode u pitanje opstanak te obitelji", utvrdila je Begić.

Po njezinom mišljenju, ne postoji obitelj koja nema problema, no samo cjelovite obitelji imaju snage i znanja da se suočavaju sa svojim problemima i da ih uspješno rješavaju, dok one necjelovite, nepotpune, intaktne s mnoštvom problema, ne samo da se ne znaju suočiti sa svojim problemima nego ih još produbljuju.

S druge, pak, stane, koordinatorica za starateljstvo Centra za socijalni rad Mostar i predsjednica Udruge socijalnih radnika Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Alma Kozo upozorila je na problem nepostojanja dovoljnog broja obitelji koje su spremne prihvatiti neko dijete na obiteljski smještaj, odnosno hraniteljstvo.

"Što se tiče djece koja su smještena u udomiteljskim obiteljima, u HNŽ-u nema zainteresiranih obitelji koje su spremne prihvatiti dijete na obiteljski smještaj, čak što više za hraniteljstvo je zaprimljen samo jedan zahtjev", istaknula je Kozo.

Većina zahtjeva, ipak se odnosi na usvajanje tako da Centar ima jako veliki broj zaprimljenih zahtjeva za usvajanje. Već u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljeno je preko 50 zahtjeva za potpuno usvojenje.

Članica udruženja socijalnih radnika HNŽ-a Aldijana Trbonja Tule također se složila kako su problemi s kojima se obitelji u HNŽ susreću raznovrsni, te se kreću od onih tradicionalnih (siromaštvo, bolest, invalidnost) do problema vezanih za različite vrste nasilja i problemi ovisnosti (droge, Internet, kocka...). Napominje i kako jedna obitelj, da bi izvršila mnogobrojne obvezne koje ima, mora imati podršku društva, odnosno socijalnu podršku.

Socijalne radnice ponovile su još jednom kako za svaki problem ima nade i postoji mogućnosti rješenja problema ukoliko ta obitelj da povjerenje stručnjacima i zatraži pomoć.

"Nije sramota ne znati, već je sramota ne zatražiti pomoć", zaključile su socijalne radnice te pozvale sve osobe koje se nalaze u problemima da se jave stručnjacima u Centru za socijalni rad i drugim brojnim organizacijama na području Mostara koje se bave zaštitom obitelji.

Inače, današnji okrugli stol organizirala je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Udruženjem socijalnih radnika HNŽ-a.

Tom prigodom predstavljen je adresar institucija i nevladinih organizacija iz HNŽ-a pod nazivom 'Obitelj u fokusu', a sudionici su imali priliku da razgovaraju o svim vrstama izazova sa kojima se obitelji susreću.

Također je najavljeno i uvezivanje socijalnih radnika na regionalnoj razini te stvaranje nacionalnog udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close