Povijest molotovljevog

Molotovljev koktel dobio ime zbog crne šale Finaca

Lifestyle / Flash | 07. 11. 2016. u 14:18 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reforma komunizma i liberalizacije Alexandera Dubčeka inspirirale su mladež koja je pripremala teren za podjelu Čehoslovačke na dva dijela. Također su bili bijesni na Ruse, a kad su sovjetski tenkovi 1968. ušli u Prag, dočekao ih je val pobune, piše Express.hr.

Dubček je propovjedao politiku nenasilja, no bijesna mladež ga je ignorirala, opkolivši radio u samom centru grada kako bi ga zaštitili jer je bio komunikacijska centrala otpora. Kako su tenkovi otvorili vatru, prosvjednici su napravili ono što bi svaki civil kad tenk zapuca na njega - bacali su Molotovljeve koktele. To je improvizirano oružje vrsta ručne zapaljive bombe kućne izrade nastale tijekom Španjoloskog građanskog rata, a ime je dobila u Finskoj tijekom Zimskog rata (1939.-1949.) između Finaca i Sovjeta.

Tadašnji sovjetski ministar vanjskih poslova Vjačaslav Molotov izjavio je da Rusi na Finsku ne bacaju bombe već humanitarnu pomoć. Na te sovjetske "piknik košare" Finci su odlučili uzvratiti koktelom, u njegovu čast nazvanim Molotovljev.

Kad su Sovjetski tenkovi stigli, dočekalo ih je pola milijuna improviziranih malih bombi u bocama koje su navodno uništile na stotine vozila. Iako su Finci pružali srčani otpor i tijekom tromjesečnog koflikta stradalo je pet puta više ruskih vojnika nego njihovih, ipak su se predali, a Molotovljev koktel je preživio.

Kako funkcionira

U načelu je ovo oružje staklena boca punjena benzinom, kerozinom, napalmom (ili bilo kojom drugom zapaljivom tekućinom) te je začepljena krpom. Krpa se zapali i zatim se boca baca na metu. Nakon što meta bude pogođena boca se razbije, tekućina zapali, a plamen zahvati metu. Druga, sofisticiranija varijanta, koristi se tako da se boca omota papirom koji je bio namočen u tekućinu koja izaziva zapaljenje u doticaju s benzinom nakon što se boca razbije.

Ova verzija još se naziva i petrol bomba. Molotovljev koktel koristi se i protiv motornih vozila i protiv pješaštva. Motorna vozila, primjerice tenkove, onesposobljava tako da im zapali spremnik s gorivom ili streljivom. Ipak, kako su tenkovi sve kvalitetniji i otporniji, ovaj scenarij je sve rijeđi. Osim toga, važna je i umješnost onoga koji koktel baca, tj. gađa metu. Ukoliko se koktel koristi protiv pješaštva, može biti koban i zadati jake opekline.

Oružje siromašnih

To je oružje onih siromašnih. Ne postoji univerzalni recept, radi se o improviziranoj bombi, a popularnost je stekla kao gerilsko oružje - objašnjava vojna stručnjakinja, Christiane Grieb. Che Guevara ga je nazivao "oružjem iznimne važnosti" u svom djelu "Gerilsko ratovanje" koje je postalo priručnikom za revolucionare diljem svijeta.

Martin Luther King je u međuvremenu propovijedao protiv upotrebe koktela 1960., no ni to nije spriječilo ljude da ga bacaju. Kad je izbio ustanak u Ukrajini 2014., koktel bombe su korištene, a primjera sukoba gdje ih se u modernoj povijesti bacalo ima manje nego mjesta gdje nisu korištene.

Tajni sastojak

Gotovo sva improvizirana oružja imaju jedan tajni sastojak - tampon. Iako neki anarhisti nerado "feminiziraju" tamponom svoje bombe, u modernim receptima taj je ženski higijenski dodatak neizbježan. Tampon se moči u gorivo i potom lijepi gumicom za bocu punjenu benzinom i motornim uljem. Upali se konac koji glumi okidač - i bum!

Kopirati
Drag cursor here to close