Studija pokazala

Mladići skloniji kršenju mjera izolacije od djevojaka

Dr. Liat Levita sa Sveučilišta u Sheffieldu kazala je kako je psiholozima otprije poznato da se muškarci generalno osjećaju zadovoljnije kada se izlažu većim opasnostima, nego žene.
Lifestyle / Flash | 11. 05. 2020. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje britanskih psihologa pokazalo je da su mlađi muškarci skloni dvostruko češće prekršiti mjere izolacije od djevojaka.

Znanstvenici su, istražujući ponašanje mladih u doba pandemije koronavirusa intervjuirali dvije tisuće osoba u dobi od 13 do 24 godine te su otkrili njihov različit odnos prema pravilima fizičkog distanciranja, piše Independent.

Najsklonija nepoštivanju mjera izolacije bila je grupa starijih adolescenata, onih u dobi od 19 do 24 godine. Nešto više od polovine ispitanika iz ove skupine priznalo je znanstvenicima sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Ulster da su se, unatoč preporučenim mjerama ograničenja kretanja sastajali s prijateljima ili s članovima obitelji s kojima ne žive.

Za razliku od njih, samo je oko 25 posto mladih žena iste životne dobi kazalo da su na isti način prekršile propise o izolaciji.

Slične su odgovore psiholozi dobili i na pitanja o okupljanjima u parkovima ili na javnim mjestima u grupama od tri ili više osoba.

Oko 45 posto mladića u dobi od 19 do 24 godine priznalo je da su to činili, u usporedbi s oko 25 posto djevojaka iste dobi.

Mladići u dobi od 19 do 24 godine bili su skloniji složiti se s i ponuđenim odgovorima kojima se umanjuje opasnost od koronavirusa, poput: "Nema opasnosti da mogu lako proširiti virus na druge, čak i ako nemam ili imam vrlo blage simptome" ili "Nema opasnosti da se zarazim virusom jer su mladi imuni na njega".

Dr. Liat Levita sa Sveučilišta u Sheffieldu kazala je kako je psiholozima otprije poznato da se muškarci generalno osjećaju zadovoljnije kada se izlažu većim opasnostima, nego žene.

"Znamo da se muškarci općenito češće izlažu rizicima, a evolucijski psiholozi objašnjavaju da se na taj način nastoje iskazati pred ostalima", kazala je. "Češće se izlažu opasnostima i na taj se način oblikuje proces na koji donose odluke, pa za njih takvo, rizično ponašanje ima smisla", pojasnila je.

Po prošlomjesečnim statističkim podacima britanske državne policije 80 posto novčano kažnjenih osoba zbog kršenja mjera izolacije, bilo je muškog spola.

Dvije trećine novčano kažnjenih imalo je između 18 i 34 godine. Među njima su i četvorica mladića koje je manchesterska policija zaustavila nakon što su automobilom od Yorkshirea do Manchestera prešli 56 kilometara samo da bi ondje kupili hamburgere.

Studija je, među ostalim pokazala i da pandemija koronavirusa i njezine posljedice uzimaju danak kada je posrijedi mentalno zdravlje mladih, prenosi Hina.

Između 40 i 50 posto ispitanika (među kojima prevladavaju oni iz starije dobne skupine) odgovorilo je da se osjećaju znatno anksioznije nego prije pandemije, a između 50 i 60 posto ih je kazalo da su zabrinuti za zdravlje roditelja i ostalih članova obitelji.

Studija je pokazala da su mladi koji otprije pate od depresivog poremećaja češće odlazili od kuće i kršili mjere fizičke distance sastajući se s prijateljima, dok su oni koji su patili od anksioznog poremećaja češće prali ruke.

Doktorica Levita ističe kako rezultati studije pokazuju i da je mladim osobama s ranijim psihološkim poremećajima puno teže nositi se s mjerama izolacije.

Kopirati
Drag cursor here to close