''Samo pozitiva''

Mladi iz Kotor Varoši snimaju u Mostaru: Mostar nisu samo 'most i podjela'

Svi rade na pomirenju mladih, a oni zapravo nisu ni posvađani....
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2019. u 10:19 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacije mladih koji nikada nisu posjetili Mostar bile su ''most'' i ''podjela'', a kako bi pokazali da Mostar, i ostali gradovi BiH nisu ni približno slični asocijacijama, tim Magacin kabarea okupio je mlade s kojima snimaju kratke dokumentarne filmove o bh gradovima i općinama.

Inače, nakon uspješno održanog kampa ''We are Neighbors'' na Trebeviću u organizaciji Udruženja ''Magacin Kabare'' a uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini, mladi sudionici iz šest gradova Bihać, Prijedor, Kotor Varoš, Mostar, Gornji Vakuf/Uskoplje i Brčko nastavili su svoj put snimajući kratke filmove u sestrinskim zajednicama. A u Mostar su stigli mladi iz Kotor Varoši.

Foto: Bljesak.info / Mladi iz Kotor Varoši s domaćinima iz Mostara

Tijekom kampa, uz interaktivna predavanja, diskusije, praktične vježbe i rad s iskusnim edukatorima, sudionici su formirali grupe, odnosno sestrinske zajednice, te zajedno radili na scenarijima za svoje kratke dokumentarne filmove. Filmom će promovirati i zagovarati pomirenje, razumijevanje, dijalog, toleranciju i poštovanje jednih prema drugima u našoj državi te upoznati grad koji možda, inače, ne bi nikada imali priliku posjetiti.

''Na projektu radnog naziva 'Što djeca znaju o zavičaju', radim kao edukator scenarija i režije. Projekt se sastoji od šest epizoda, koje se zasnivaju na našoj staroj emisiji 'Što djeca znaju o zavičaju'. Mislili smo da nema potrebe da se izmišlja nešto novo, jer 95 posto mladih iz šest općina koje smo odabrali, nikada nije bilo u nekoj od drugih općina. Kotor Varoš, je sestrinska općina Mostaru a na radionici smo saznali su mladima prve asocijacije na Mostar bile 'most' - 'podjela', 'most' – 'podjela', nisu čak imali ni tri asocijacije, zapinjali su na dvije pa su se vraćali na prvu'', rekao je Đenan Medanović koji je inače dramaturg u Magacin kabareu.

Kaže da im je bilo indikativno da Mostar nije samo 'most' i 'podjela' već je i mnogo drugih stvari, a te asocijacije mogu se promijeniti kada mladi dođu sami i to vide svojim očima.

''Gosti, zapravo mladi iz Kotor varoši prave emisiju, a domaćini im pomažu. Mislili smo da je to jednini način da pokažu svoje vizije, a filmska ekipa je takva da svi članovi tima postaju prijatelji s istim ciljem'', rekao je Medanović.

Foto: Bljesak.info / Đenan Medanović 

Gledajući ''kroz oči mladih'' Medanović kaže da je zapravo greška svih što im pogrešno pristupaju.

''Ista je nit vodilja svih naših projekata, a to je suočavanje s prošlošću i pomirenje. Gledajući kroz vizuru mladih, mi i ostali kroz projekte pokušavamo pomiriti mlade, a onda smo shvatili da se mladi nisu posvađali, a da bi se pomirili moraju se posvađati. Tako da nemamo ni taj prvi uvjet. Mi radimo s djecom koja su rođena poslije rata, a ustvari mi stavljamo njima neka sjećanja i uzuse koji nemaju veze s njima. Jer kada ih vidite zajedno, vidi se da mi mladima prilazimo s pogrešnom pretpostavkom'', zaključio je Medanović.

Iz Kotor Varoši u Mostar je stigao i Đorđe Bojić, on je drugi put u posjeti Mostaru, a kaže da ima divno iskustvo s gradom na Neretvi.

Foto: Bljesak.info / Đorđe Bojić

''Grad je prelijep. Što se tiče samog projekta na kojem sudjelujem, stvar je o bitnom projektu koji govori o suživotu i našim odnosima, koji su samo jedan od dokaza da su podjele i sukobi fiktivni'', poručio je Bojić.

Njegove prve asocijacije na Mostar bile su Stari most i turizam.

''Moja poruka mladima je da putuju, da se trebaju upoznati s cijelom teritorijem BiH. Mostar i ostatak države su prelijepi'', rekao je Bojić pozivajući mlade da putuju i da sudjeluju na projektima.

Dalila Marić je studentica iz Mostara, koja je s veseljem dočekala goste iz Kotor Varoši, koju još uvijek nije posjetila i veseli se skoroj posjeti.

Foto: Bljesak.info / Dalila Marić

''Iskreno nisam prije čula za Kotor Varoš, bilo mi je nešto sasvim novo kada smo ih upoznali. Sama riječ ''varoš'' mi daje asocijaciju, mislim da će biti lijepo kada posjetimo prijatelje u sestrinskoj općini. Mi smo upoznali dosta mladih ljudi na seminaru na Trebeviću bilo nas je iz puno gradova, nažalost nećemo imati priliku otići u sve gradove u sklopu projekta, ali svakako ću osobno raditi i dalje na tome da upoznam sve druge gradove i općine u državi'', poručila je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close