Opasno vrijeme

Meteoalarm upaljen zbog kiše i grmljavine, na planinama snijeg

U mostarskoj, trebinjskoj, fočanskoj i višegradskoj regiji žuti meteoalarm je upaljen zbog obilne kiše i grmljavine.
Lifestyle / Flash | 23. 10. 2017. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je za područje sarajevske, banjalučke i tuzlanske regije upaljen narančasti meteoalarm koji upozorava na opasne vremenske prilike. Za ovo područje najavljene se obilne padaline.

''Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela'', navedeno je u upozorenju narančastog meteoalarma.

Žuti meteo alarm je upaljen u ostatku BiH.

''Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike'', rečeno je u upozorenju.

U mostarskoj, trebinjskoj, fočanskoj i višegradskoj regiji žuti meteoalarm je upaljen zbog obilne kiše i grmljavine.

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme s kišom. Na planinama snijeg, ali  se ne prognozira ispod 1.200 metara nadmorske visine.

Očekivana količina padalina je uglavnom između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, u planinskim područjima BiH i do 60 litara.

Vjetar će u većem dijelu zemlje biti umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a na zapadu i jugozapadu Bosne jak vjetar sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom će iznositi između 4 i 10 stupnjeva. Na jugu BiH temperatura zraka između 12 i 16 stupnjeva.

 U Sarajevu će biti oblačno sa slabom kišom. Više padalina očekuje se tijekom noći na utorak. Temperatura zraka između 5 i 7 stupnjeva.

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom.

 Temperature zraka izmjerene u 8.00 sati: Bjelašnica -2, Ivan-sedlo 4, Drvar, Livno i Sokolac 5, Bugojno i Jajce 6, Bihać, Sanski Most, Sarajevo 7, Banja Luka, Gradačac, Prijedor, Tuzla i Zenica 8, Grude 9, Zvornik 10, Stolac 11, Mostar i Trebinje 12 i Neum 13 stepeni.

 Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 935Pa, za 10hPa je manji i raste, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close