Poznata dizajnerica

Legendarna Coco Chanel bila špijunka nacističke Njemačke

Lifestyle / Flash | 17. 03. 2016. u 12:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznata francuska dizajnerica Coco Chanel bila je agentica njemačke obavještajne službe Abver za vrijeme Drugog svjetskog rata, priopćila je agencija AP, pozivajuc´i se na dokumente iz arhive francuske tajne službe objavljenih jučer.

Dosije sa imenima tisuća nacističkih agenata čuvao se godinama u zamku Vensen, istočno od Pariza. U njemu se nalazilo ime i poznate dizajnerice. Poznato je da je ona 1942-43. godine bila ljubavnica i agent barona Hansa Guntera fon Dinklagea koji je bio ataše u Veleposlanstvu Njemačke u Francuskoj.

Prema mišljenju Frederica Kuginera, odgovornog za čuvanje arhiva, dizajnerica se smatrala agentom njemačke obavještajne službe, ali da možda sama nije znala za to. Ipak, prema drugim podacima, iza Coco Chanel stoji više od deset uspješno izvedenih špijunskih misija.

Coco Chanel, poznata francuska dizajnerica, koja je preokrenula svijet ženske mode, uvodec´i mnoge elemente tradicionalne muške garderobe. Coco se u dizajniranju odjec´e vodila principima raskošne jedinstvenosti, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close