Okrugli stol

Poruka iz Mostara: U malim zajednicama žene imaju jedino kladionice

Jedan od problema na koje žene u manjim lokalnim zajednicama nailaze jeste taj što u manjim sredinama ne postoji sadržaj za žene različitih dobnih skupina.
Lifestyle / Flash | 10. 11. 2022. u 14:14 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Položaj žena u malim zajednicama potrebno je unaprijediti, a da bi se to ostvarilo nužna je podrška lokalnih institucija, rečeno je tijekom Okruglog stola pod nazivom ''Institucionalna podrška i suradnja sa ženskim organizacijama iz lokalnih zajednica'' koji se danas održao u Mostaru.

Okrugli stol bio je namijenjen članicama Udruženja ''Vrbe'' iz Gnojnica kraj Mostara i njihovima suradnicama te predstavnicama lokalnih institucija.

Foto: Bljesak.info / Sudionice Okruglog stola u Mostaru

Kladionice i kafići uz kladionice

Kao jedan od problema na koje žene u manjim lokalnim zajednicama nailaze članice Udruženja Vrbe posebno su istaknule taj što u njima ne postoji sadržaj za žene različitih dobnih skupina.

''U našoj zajednici imamo različita godišta žena, od studentica pa sve do umirovljenica. Potrebno je ponuditi različit sadržaj za sve njih. U našem mjestu nema nikakvog prostora gdje bi se one mogle okupljati, jedino što imaju su kladionice i kafići uz kladionice gdje žene ne žele biti. Stoga je potrebno ponuditi bolji i kvalitetniji sadržaj za mlađe osobe'', kazale su.

No kako govore, u manjim lokalnim zajednicama nema mjesta ni za žene starije životne dobi, koje se isto nemaju gdje okupljati.

''Mi u svom udruženju nudimo svake srijede okupljanja u našim prostorijama i njima to puno znači, one tu dođu i razmjene svoja mišljenja, iskustva, pletu. Mnoge od tih žena su same i ova druženje su im jedino što im ostaje'', kazali su iz Udruženja ''Vrba''.

''Žene u manjim lokalnim sredinama trebaju dići svoj'', istaknula je Adela Gosto vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Kako je kazala potrebno je izaći iz kutije koju je nametnuo patrijarhalni odgoj i ''reći ono što imamo reći''. Kako je kazala to je prvi korak koji žene u malim lokalnim zajednicama trebaju napraviti kako bi se izborile za svoj položaj.

Daleko od onoga što garantira zakon

Kad je riječ o cjelokupnom društvenom položaju žene u zemlji Gosto je napomenula kako je u odnosu na ranije položaj žena u bolji, ali daleko od onoga što garantira zakon.

Foto: Bljesak.info / Sudionice Okruglog stola u Mostaru

''Ravnopravnost žena u odnosu na prije je puno bolji ali niti blizu onoga što nam garantira Zakon o ravnopravnosti spolova na Federalnoj razini. Žene su što se tiče i institucija i zapošljavanja u javnim ustanovama još samo brojka. Zakon o ravnopravnosti spolova krši se na dnevnoj bazi'', kazala je vijećnica u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Dotakla se i položaja žena u Gradu Mostaru koji još uvijek nema Gender akcioni plan koji bi detektirao probleme žena te iznašao njihove probleme kroz određeno razdoblje na koji bi taj akcijski plan bio napravljen.

''Grad Mostar je na zadnjem sazivu Gradskog vijeća u prošlom mandatu imao Gender akcijski plan na dnevnom redu, međutim ta sjednica nikada nije završena, a samim time ni taj plan nikada nije usvojen. On je danas zastario i mi sada moramo detektirati nove probleme. Idemo u cilju da se oformi komisija za izradu tog Gender akcijskog plana, a ja planiram uključiti sva udruženja koja se bave tim temama da nam pomognu u detektiranju problema kako bismo iznašli njihova rješenja'', poručila je Gosto.

Kopirati
Drag cursor here to close