Istraživanje

Kakvu vrstu neplaćenog kućanskog rada obavljaju mlade žene u BIH?

Analizirano je kako pandemija COVID-19 utječe na promjene u preraspodjeli i prirodi neplaćenog kućnog rada koji prvenstveno obavljaju žene.
Lifestyle / Flash | 24. 11. 2021. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strip koji je dizajnirala i ilustrirala Danica Jevđović

U okviru istraživačkog projekta ''Vratiti svoje vrijeme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju'' koji Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva realizira u suradnji sa Centrom za ženske studije Beograd (CŽS) a uz podršku Balkan Trust for Democracy proveli su istraživanje sa 30 mladih žena u dobi od 19 do 34 godine.

Kroz upitnike i šest fokus grupa analizirale su kako je pandemija COVID-19 utjecala na promjene u preraspodjeli i prirodi neplaćenog kućnog rada koji prvenstveno obavljaju žene.

Spisateljica Lejla Kalamujić pozvana je da na osnovu rezultata istraživanja kreira scenarij za strip koji je dizajnirala i ilustrirala Danica Jevđović. Serija ilustriranih stripova će adresirati izazove s kojima su se mlade žene u Bosni i Hercegovini i Srbiji našle tijekom pandemije.  

Prvi strip koji možete otkriti jednim klikom predstavlja zamišljenu junakinju Azru i izazove sa kojima se, kao i mnoge od vas, suočila.

Strip možete pronaći i na društvenim mrežama kao i na web-stranici Crvene.

On služi kao uvod u drugu fazu projekta tijekom koje će, kako bi se predstavili rezultati istraživanja, biti organizirana znanstvena konferencija.

Kopirati
Drag cursor here to close