Novi val i Univerzitet Džemal Bijedić

Mostar: Istraživačko - stručna suradnja nevladine organizacije i Univerziteta

Omladinski klub ''Novi val'' Blagaj potpisao sporazum o suradnji sa Univerzitetom ''Džemal Bijedić'' u Mostaru
Lifestyle / Flash | 10. 03. 2023. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Omladinski klub ''Novi val'' Blagaj i Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru su potpisali sporazum o naučno - istraživačkoj i stručnoj suradnji.

Predmet ovog sporazuma je znanstveno - istraživačka i stručna suradnja (projekti, terenska nastava i dr.). Suradnja će se odvijati kroz zajedničke znanstveno - istraživačke projekte i istraživanja iz oblasti biologije, ekologije te drugih univerzitetskih smjerova, kao i razmjenu rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz navedenih oblasti.

''Novi Val'' Blagaja i Univerzitet ''Džemal Bijedić'' će sudjelovati u zajedničkom organiziranju aktualnih tematskih predavanja, (radionice, seminari, okrugli stolovi i simpoziji, neformalni oblici te drugih aktivnosti.

Omladinski klub ''Novi val'' će omogućiti ustupanje kompletne infrastrukture u sklopu Eko centra Blagaj kroz seminare, radionice, okrugle stolove i predavanja.

Sporazum je potpisan od strane rektorice Univerziteta ''Džemal Bijedić'' prof.dr. Alene Huseinbegović i predsjednika Omladinskog kluba ''Novi Val'' gospodina Adnana Đulimana.

Inače, Novi val je omladinska organizacija čiji cilj je animiranje mladih ljudi i aktivno uključivanje u edukativne, ekološke, sportske, umjetničke, turističke, kulturne, i zabavne aktivnosti.

Jedan od osnovnih aktivnosti koje realizira Novi val jeste i reintrodukcija bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu kao i razvoj eko turizma.

U 2007 god. Novi val je pokrenuo više projekata sa ciljem razvoja eko turizma kao i žaštitom narušenog Biodiversiteta u Bosni i Hercegovini, kao i edukacione programe zaštite okoliša.

Uz pomoć donatora iz Španjolske, Italije, Njemačke, Amerike i UNDP-a uspješno smo realizirati ove projekte i sada krećemo u nastavak zacrtanih aktivnosti i u narednoj godini.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close