Inspiracija

Iskoristite šarmantnu jesen u uređenju vašeg doma

Jesen je inspirirala i potjecala na valer osjećanja mnoge svjetske velikane poezije i proze, tako da se udobno smjestite u vaš omiljeni kutak, jer ćemo niz ideja za uređenje početi sa podsjećanjem na riječi Lava Tolstoja iz kultnog romana Rat i mir.
Lifestyle / Flash | 30. 09. 2020. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ušunja se lagano, onako ušuškano kako samo ona zna, u naša srca, naš dom i na naš sto. Ta skromna dama sa raskošnim kaputom koji je istetoviran najljepšim bojama, u svojim džepovima krije najslasnije zdrave plodove u kojima uživaju istinski gurmani. Naravno, riječ je o kraljici jeseni koja nas nesebično daruje bundevama, smokvama, grožđem, kestenjem, jabukama, narom… Priznat ćete, sve ove plodove rado iskoristite kao inspiraciju za najslasnije delicije u svojoj kuhinji, ali i kao nadahnuće za jesenje uređenje svog doma.

Jesen je inspirirala i potjecala na valer osjećanja mnoge svjetske velikane poezije i proze, tako da se udobno smjestite u vaš omiljeni kutak, jer ćemo niz ideja za uređenje početi sa podsjećanjem na riječi Lava Tolstoja iz kultnog romana “Rat i mir”, piše ZdraviJa.

Bilo je ono neobično jesenje vrijeme, kojem se ljudi uvijek dive, ono vrijeme kada nisko sunce grije jače nego u proljeće, kad sve blista u rijetkom, čistom zraku tako da oči zasjenjuje, […] kad u tim tamnim, toplim noćima padaju s neba zlatne zvijezde, plašeći i veseleći neprestano čovjeka.

Veliki ruski književnik je savršena uvertira u nastavak teksta, jer vas ove jeseni, ali i zime očekuju bogati tonovi, blokovi boja, dodir crnih i velikih cvjetnih formata. Otkrit ćemo vam kako da ove trendove iskoristite u uređenju svog doma.

Veliki cvjetni dezeni

Ovo je zaista sjajan trend. Ko još ne voli cvjetne otiske u velikoj mjeri? Obratite pažnju na velike blistave dizajne koje možete naći na jastucima, posteljinama, lampama, ili kao zidne murale. Ako se odlučite za ove detalje, ostatak doma treba da bude jednostavan, tako da cvjetni dezeni postanu “zvijezda” enterijera.

Foto: ZdraviJa / Cvijetni dezeni

Neutralno i moderno

Ovo je primjer kombinacije različitih elemenata koji stvaraju lijep i jednostavan izgled sa naglaskom na prirodni izgled nameštaja. Ako se odlučite baš za ovo, preporuka je da odete u prodavnicu namještaja. Kao što Kate Butler, šef dizajna u Habitatu, objašnjava: “Ovdje se fokusirao povratak jednostavnih, prirodnih patina i materijala unutar namještaja.” Kombinirajte ovo sa nježno ukrašenim posuđem, mekim sivim stolicama i neutralnim tepihom u boji, da biste završili ovaj umirujući trend.

Foto: Zdravija  / Neutralno

Zlatno

Iako smo imali zlato kao trend u sezoni proljeće / ljeto, još uvijek ga je jako puno i javit će se još veća espanzija ovakvih detalja, jer zlatna je ipak boja jeseni. Dizajneri predlažu da zlatnu boju koristite kako biste istakli neki detalj u svom domu. Tako na ovoj fotografiji možete vidjeti zlatni tepih koji se savršeno uklopio u ostatak enterijera i “podigao” ga na sebi svojstven način.

Foto: ZdraviJa / Zlatno

Boja gagata

Ljubitelji monohromog će obožavati ovaj trend. Sve je u vezi sa dodacima i oni moraju biti crni. Ali ako niste ljubitelj velikih količina crne boje, ovaj trend možete primijeniti koristeći male komade namještaja koje ćete rasporediti po kući. Možda vas inspiriraju detalji sa fotografije kao što je ovaj prekrasni luster, polica ili sto. Kombinirajte ovaj izgled sa taktilnim komadima i bijelim da biste ga izbalansirali.

Foto: ZdraviJa / Boja gagata

Sve nijanse roze

Puderaste nijanse ružičaste u kombinaciji sa vintidž dizajnom su savršena jesenja kombinacija. Valer ovih boja je savršeno primjenjiv za uređenje doma, jer je riječ o blagim tonovima koji opuštaju. Kako ističu dizajneri, ovi tonovi će dodati toplinu vašem domu i savršeno se uklopiti sa metalnim, savremenim sivim i novim talasom tamnih neutralnih materijala.

Foto: ZdraviJa / Sve nijanse roze

 

Taktilne kuhinje

Ovaj novi i uzbudljivi trend govori o tome kako se miješaju različite teksture jedna pored druge, kontrastno u boji i dodiru. Upravo ovakva jedna kuhinja, kao sa fotografije, učinit će ovaj dio vašeg doma privlačnim i karakterno posebnim.

Foto: ZdraviJa  / Kuhinja

Oblici

Ovaj trend će učiniti srećnim one koji vole da ekperimentiraju sa bojama i oblicima. Pazite na smjele nijanse u različitim oblicima – prugama, geometrijskim, tufnama i linijama i ne možete pogrešiti. Nećete pogriješti ako sve ove oblike i boje stavite na jedno mjesto, kao što je recimo krevet u spavaćoj sobi.

Foto: ZdraviJa / Oblici

 

Vintidž na skandinavski način

Skandinavski dizajn u kombinaciji sa vintidž elementima napravit će očaravajući rezultat u vašem domu. Sjajan način da iskoristite ova dva nevjerojatna dizajna je trpezarija, koja je savršena sa uspješno miješanje ovih stilova. Jedan od primjera možete pogledati na fotografiji, koja će vas sigurno inspirirati da i vi osmislite jedinstveni kutak koji će biti udoban za uživanje u gastronomskim delicijama koje pripremate u svojoj kuhinji.

Foto: ZdraviJa / Vintidž na skandinavski način

Teget plava

Ova boja je savršena za jesen jer je ugodna za oči i lako je iskoristiva u dizajnu vašeg enterijera. Primjer vam donosimo na fotografiji gdje je teget boja iskombinovana sa zlatnom i ova tapeta je inspirisana sashiko, oblikom funkcionalnog vezivanja iz Japana koji koristi geometrijske šavove kako bi popravio područja iscjepane odjeće. Ostatak sobe neka bude jednostavan jer vam savjetujemo da dopustite da ove blistave pozadine budu žarište vaše sobe.

Foto: ZdraviJa / Teget plava

Tradicija

Ako ste jedan od onih koji dosta vremena provodi na društvenim mrežama, sigurno ste primijetili da se tradiconalna obilježja jedne zemlje dosta koriste u izradi različitih rukotvorina. Iskoristite sve te divne stvari koje prave vrijedne ruke, kako biste unijeli duh tradicije u svoj dom. Neka to budu detalji na jastucima, prekrivačima, tepisima, lampama. Sva ta simbolika unijet će jednu dozu topline u vaš dom i pomoći vam da uživate u hladnim mjesecima koji nam dolaze.

Foto: ZdraviJa / Tradicionalno

 

Kopirati
Drag cursor here to close