Zakon star 45 godina

Hod za život: Vrijeme je za novi zakon o prekidu trudnoće

U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene sa ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.
Lifestyle / Flash | 14. 05. 2022. u 14:07 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori povorke "Hod za život", koja je prijepodne krenula pozivajući na zakonsku i drugu zaštitu nerođene djece te očuvanje prava na priziv savjesti, poručili su u subotu kako je važeći zakon o prekidu trudnoće star već 45 godina, pa je vrijeme da se promijeni.

U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene sa ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.

"U Saboru imamo zastupnike koje se zalažu da se može usmrćivati nerođenu djecu do poroda, zato smatramo da je nužno promijeniti zakon i uspostaviti pravni okvir koji se temelji na znanosti koja kaže da život počinje začećem", rekla je uoči početka povorke Željka Markić iz udruge "U ime obitelji".

Naglasila je kako bi hrvatsko društvo trebalo jednako tretirati sve bolesne, i one rođene i one nerođene, dok bi svaka majka morala dobiti psihološku pomoć i ekonomsku potporu u slučaju dijagnoze teške bolesti njezinom djetetu.

Članica organizacijskog tima "Hoda za život" Andreja Duvančić napomenula je da se povorka održava u 11 gradova.

"Za brigu o nerođenom djetetu potrebna je ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva", istaknula je.

Nekoliko tisuća sudionika sedme po redu povorke, pod geslom "Život je zakon", okupilo se ispred zgrade HNK odakle su krenuli prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovih obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.

Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" te poruke poput "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedana od začeća smije se" i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close