Dan čistih ruku

Higijena ruku jednostavan je i jeftin način sprječavanja širenja zaraza

Lifestyle / Flash | 15. 10. 2014. u 09:10 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci upozoravaju na važnost čistih ruku, jer je prljavština s njih izvor brojnih zaraza! Redovita higijena ruku jednostavan je i jeftin način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti.

Cilj obilježavanja je propagiranje pranja ruku sapunom, kako bi se skrenula pažnja da je pravilna higijena ruku jedna od najučinkovitijih i najisplativijih mjera prevencije od dijareje i upale pluća.

Kvalitetnim je higijenskim navikama, tvrde liječnici, moguće smanjiti širenje bolesti i kod odraslih, ali i djece. Treba imati na umu da je održavanje higijene noktiju jednako važno. Naime, ispod njih se skuplja prljavština koja se ne može oprati.

Ruke su karika u lancu prijenosa uzročnika zaraznih bolesti koja direktno povezuje uzročnika bolesti s namirnicom. To je najčešći put zagađenja namirnica i prijenosa zaraznih bolesti, a ujedno i razlog zašto se crijevne zarazne bolesti zovu i bolesti prljavih ruku.
Ruke obvezno treba prati nakon vršenja nužde, prije jela, poslije nečistih poslova i prije rada s namirnicama u kuhinji.

Najnovije je istraživanje pokazalo kako 15 posto Amerikanaca ne koristi sapun i vodu nakon korištenja zahoda. Rezultati su također potvrdili damuškarci imaju gore higijenske navike od žena. Naime, 23 posto muškaraca nije opralo svoje ruke nakon korištenja zahoda, u odnosu na sedam posto žena.

23 posto muškaraca ne pere ruke nakon korištenja WC-a

Osobe koje ne peru ruke nakon korištenja zahoda ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svih osoba s kojima dolaze u dodir, makar i neposredno, npr. putem kvake, držača u autobusu, vlaku i tramvaju ili rukovanjem.

Ipak, ako ste do sada bili uvjereni kako će vas samo redovito pranje ruku zaštiti od širenja virusa i bakterija – znajte kako ste živjeli u zabludi. Znanstvenici su otkrili da izbjegavanje sušenja ruku nakon pranja može potaknuti širenje bakterija.

"Dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje, a ne samo pranje. Naj-higijenskiji način sušenje ruku je korištenje papirnatih ručnika", poručuju stručnjaci.

Generalna skupština UN-a odluku o obilježavanju Dana čistih ruku donijela je 2008. godine. Procjenjuje se da bi širenje navike redovitog pranja ruku sapunom moglo značajno doprinijeti smanjenju stope smrtnosti djece do pete godine života odnosno da bi se sadašnja stopa smanjila za trećinu do 2015. godine. Pranje ruku sapunom je jedna od najučinkovitijih i najisplativijih mjera prevencije dijareje i upale pluća, bolesti koje su najodgovornije za umiranje djece do godinu dana – od čega svake godine umre 3,5 milijuna djece mlađe od godinu dana.

Kopirati
Drag cursor here to close