Smaragdno jezero

Hercegovački dragulj - jezerce Jaz

Posebice oduševljavajući dojam ovog lokaliteta pričinjava sami fizički dolazak do njega.
Lifestyle / Flash | 08. 08. 2022. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogobrojna čuda prirode kriju se po cijeloj BiH, no jedno mjesto uvijek iznova iznenadi svojom čistoćom i prirodnim ljepotama. Naime, radi se o jednom toliko prekrasnom i očaravajućem prirodnom jezercu naziva Jaz, s prirodnom plažom od bijelog riječnog šljunka.

Ovdje je riječ o jednom, za razliku od brojnih drugih dijelova toka Trebižata u generalnom smislu, široj pa i domaćoj javnosti posve nepoznatom riječnom kupalištu i predjelu rijeke koji je uistinu očaravajući.

Posebice oduševljavajući dojam ovog lokaliteta pričinjava sami fizički dolazak do njega, gdje se nakon probijanja uskim puteljkom kroz doslovno pravu prašumu golemih stabala i grmlja, najedanput i potpuno neočekivano u vidnom polju ispred guste šume, te podno velike dolomitne stijene nasuprotno, ukazuje čudesno ovalno jezerce smaragdno-tirkizne boje, čija je ljepota još više upotpunjena prekrasnom pravom prirodnom plažom od riječnog šljunka kojeg rijeka nanosi baš ovdje ispred jezera.

Zbog toga doživljaj dolaska i pogleda na ovo skriveno riječno jezero doima se kao da se nalazite u nekoj prašumi Kariba s prizorom skrivenog prašumskog jezera.

Vrijedi spomenuti kako sad za vremena velikih ljetnih vrućina temperatura u ovom prekrasnom jezercu iznosi preko 20 i nešto stupnjeva, te je kao takvo ono idealno za osvježiti se.

Za ovo mistično skriveno kupalište znaju samo rijetki uglavnom lokalni stanovnici, dok je još zanimljivija činjenica da uzduž čitavog toka Tihaljine postoji na desetke ovakvih nedevastiranih, i netaknutih, te u prirodi često i u gotovo pravoj neprohodnoj prašumi, potpuno skrivenih dijelova riječnog toka s jezerima, slapovima te prirodnim riječnim plažama.

Čitav ovaj prirodni ambijent još uvijek nepoznatog, a toliko mističnog dijela Hercegovine, uvelike upotpunjavaju geološke te geomorfološke atrakcije u vidu impozantnih formi dolomitnih stijena, koji ponegdje izgrađuju oblike poput kamenih tornjeva te velikih stubova. Sve u svemu, radi se o prirodnim atrakcijama zapadnog dijela Hercegovine, koje tek treba upoznati, i kulturno-turistički brendirati te valorizirati.

Kopirati
Drag cursor here to close