Upoznajte zemlju

Jezero Balkana jedan od najljepših turističkih bisera u BiH, savršeno mjesto za odmor

Jezero Balkana, udaljeno četiri kilometara od centra općine, pored nekadašnjeg "Puta AVNOJ-a" (Jajce - Mrkonjić Grad - Bihać), najatraktivnije je izletište u tom kraju. Omeđeno je pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 08. 2022. u 10:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su službeni statistički podaci o broju posjeta i noćenja turista na području Općine Mrkonjić Grad skromni, tu općinu i njene prirodne ljepote godišnje, posebno tijekom ljeta, posjećuju brojni gosti, izletnici na turističkim turama kroz Bosnu i Hercegovinu te Bosanci i Hercegovci iz dijaspore koji godišnje odmore provode u domovini i kod rodbine.

Prema podacima Agencije za privredni razvoj Općine Mrkonjić Grad godišnje službeno tu općinu u prijavljenim turističkim kapacitetima posjeti oko tisuću gostiju, koji ostvare oko 1,5 tisuća noćenja.

Svakako najveći turistički biseri na području te općine, u kojoj postoje dobri prirodni uslovi za razvoj brdsko-planinskog i seoskog turizma, su planina Lisina i jezero Balkana u njenom podnožju.

Jezero Balkana, udaljeno četiri kilometara od centra općine, pored nekadašnjeg "Puta AVNOJ-a" (Jajce - Mrkonjić Grad - Bihać), najatraktivnije je izletište u tom kraju. Omeđeno je pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama.

Balkanu čine dva ovalna vještačka jezera: Veliko i Malo, ukupne površine 56.000 m2. Izgrađena su 50-ih godina 20. stoljeća.

Video: Jezero Balkana

Napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih (podvodnih), izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći je bogat pastrmkom.

U srpnju i kolovozu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20 stupnjeva, pa je tada pogodna za kupanje. Tijekom zime se površina jezera često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe: amur, linjak, pastrmka i dr.

Inače, ime Balkana nema veze sa imenom Balkan, budući da su prema predanju tu bila dva snažna i duboka izvora - bunara, puna ribe. Kako se riba na turskom kaže "baluk", izvori su prozvani "Baluk-hana" (stanište riba). Tokom vremena ime je promijenjeno u "Balukana", i na kraju je ostalo samo Balkana.

Osim brojnih putnika, izletnika tijekom cijelog ljeta iz cijele iz BiH, koji svrate i posjećuju Balkanu, brojni su gosti koji dolaze u posjetu i odmor provode na Balkani iz svih zemlja regije a, posebno iz susjedne Srbije, a najviše iz Beograda i Novog Sada, od kojih mnogi i vode porijeklo sa tih prostora te odmor provode kod rodbine.

Kopirati
Drag cursor here to close