Jaklićka planina

Hercegovačka planina sa tisuću boja - pogled koji će vas ostaviti bez daha

Crvena, žuta, zlatna, brončana...samo su neke boje koje se vide u videu kojim je Damir Mišura pokazao zašto je ovaj kraj najljepši u jesen.
Lifestyle / Flash | 27. 10. 2022. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč Miholjskom ljetu jesen je već odavno zlatnim bojama obojila pejzaž i dala prirodi poseban kolorit.

Posebno je to vidljivo u Prozoru-Rami, općini koja ima jedan od najljepših pejzaža u regiji.

Ramski fotograf i videograf Damir Mišura, koji već dva desetljeća fotoaparatom i dronom bilježi najljepše kadrove iz ove općine, objavio je video sa Jaklićke planine.

Crvena, žuta, zlatna, brončana...samo su neke boje koje se vide u videu kojim je ovaj autor pokazao zašto je ovaj kraj najljepši u jesen.

Video: Damir Mišura

Jaklićka planina nalazi se sjeverno od Ramskog jezera na visini od 1200 metara. Na planinu se može doći makadamskim putovima iz Jaklića i preko Makljena.

Pješice se može doći iz više pravaca, starim stazama koje su u prošlosti koristili nekadašnji stanovnici.

Na Draševu je nekada živio veliki broj ljudi, posebno u razdoblju proljeće-kasna jesen, a jedan dio živio je tijekom cijele godine, baveći se stočarstvom i poljoprivredom.

Iako je prošlo puno godina otkad je i zadnji stalni stanovnik napustio Draševo i otišao u dolinu, iza njih je ostalo sve što su sagradili i koristili za život. Ostao je veliki broj starih kuća koje prkose teretu godina.

Nažalost, veliki broj ih je popustio pod tim teretom. Danas većina kuća stoji kao spomenik nekadašnjim stanovnicima i prohujalim vremenima, kada se živjelo u skladu s prirodom.

Sada su samo rijetke kuće očuvane, ali vidljiva je nova gradnja manjih kuća i vikendica po modernim standardima gradnje. Draševo je prostor kojega svakako treba posjetiti u bilo koje godišnje doba i prostor gdje ćete pronaći odmor za tijelo i dušu. Isplati se…

Kopirati
Drag cursor here to close