Mate, Thompson

Grude: Koncert privukao deset tisuća ljudi

Lifestyle / Flash | 11. 08. 2017. u 08:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset tisuća ljudi kod crkve svete Katarine u Grudama uživalo je u predivnom koncertu Mate Bulića, Marka Perkovića Thompsona, Alena Nižetića i Dalmatina, te u predstavljanju knjige "GANGA - S izvora glas".

Premda je danima najavljivan spektakl ni najveći optimisti nisu mogli vjerovati da će sve od crkve svete Katarine do prostora pored župnog ureda na kojem je postavljena pozornica biti krcat ljudima.

Prvo je Mate Bulić u 20.00 sati zagrijao atmosferu otpjevavši nekoliko svojih hitova nakon čega je uslijedilo izlaganje o gangi, u programu kojeg je vodila radijska voditelja Franka Čale Bracić.

Događaj je otvorio načelnik općine Grude Ljubo Grizelj, a s njim je bio i kolega iz Imotskog Ivan Budalić, s obzirom da je ganga praktički najveća kulturna vrijednost Hercegovine i Imotske Krajine, pišu Grude.com.

''Kad mi je moj prijatelj Goran Marić, državni ministar u RH predložio da bismo kad bude predstavljanje knjige "GANGA - S izvora glas" trebali napraviti nešto spektakularnije i kad se ponudio da dovede svoje prijatelje pjevače, ni slutio nisam da će ovolike razmjere doživjeti ovaj događaj. Hvala mom prijatelju fra Stanku, našem župniku i domaćinu koji nam je omogućio da ovdje sve organiziramo, hvala Marku Perkoviću koji nam je došao ovdje pjevati i uveličati ovaj događaj, hvala mojem Juri Milošu koji je doslovno na svojim plećima nosio ovaj događaj posljednjih tjedana i mjeseci'', kazao je grudski načelnik Ljubo Grizelj zaradivši pljesak okupljenih kojih je bilo iz cijele Hercegovine i Hrvatske.

O knjizi su govorili autor Ante Kraljević, Gruđanin Damir Zorić, legendarni voditelj Tomislav Matković i etnoglazbenik i urednik knjige Jure Miloš.

''Pala mi je na pamet sada ganga "mesliđane ko ti bere grane, nije nitko, opadaju same". Kad uđete u suštinu te gange, zamislite koliko je emocija u njoj. Nekad kad bi mladići išli kod svoje drage brali bi mesliđan, stavljali za uho. A onda su došle one teško poratne godine kad je komunistički režim krenuo u obračun s Hrvatima i brojni se više nisu vratili, a da bi iskazale svoju tugu djevojke su pjevale ovu gangu'', kazao je između ostalog Damir Zorić, doktor znanosti i gospodarski tajnik Matice hrvatske.

Legendarni voditelj Tomislav Tomo Matković snimao je 22 gangaša i 1 gangašicu.

''Nikad više ljudi! Zamislite, tri sata ih ja snimam dnevno u studiju radio Gruda da bismo dobili pola minute materijala i onda mi Jure kaže, pa ovo ne valja. Nikad više. Ovo je bio najzahtjevniji projekt,'' kazao je i nasmijao okupljene legendarni voditelj, jedan od najzaslužnijih za ulazak gange u UNESCO Tomo Matković.

Jure Miloš bio je posebno emotivan.

''Teško je riječima opisati ono što se srcem živi. Teško je pokretom reći reći ono za čim duša čezne. Teško je kročiti neprohodnim stazama i činiti prve korake za koje nisi siguran vode li k pravome cilju. Ali, kad se na kraju dođe do cilja, osmjehne se i onaj najkrući, a ujedno i najosjetljiviji dio tijela koji izbaci tako jaku, čvrstu i neukrotivu emociju koja je sadržana u pjevanju naših predaka odnosno milozvučnom pjevanju gange'', poetično je i emotivno kazao jedan od najboljih etnoglazbenika u okruženju Jure Milošu. Govorio je do kraja i autor knjige Ante Kraljević, a onda se pristupilo koncertu.

Do 1 sat iza ponoći Alen Nižetić, Dalmatino, Branko Medak i Thompson držali su publiku na nogama.

Kopirati
Drag cursor here to close