Benefiti

Gameri imaju poboljšanu moždanu aktivnost i vještine donošenja odluka

Mladi koji redovito igraju videoigre imaju superiorne senzomotorne vještine donošenja odluka i pojačanu aktivnost u ključnim regijama mozga
Lifestyle / Flash | 23. 07. 2022. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Projekt istraživača Sveučilišta Georgia State koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (FMRI) kako bi proučio mozgove 47 studenata; njih 28 redovito su igrali videoigre, ostali nisu.

Korist za učenje

“Velika većina mladih igra videoigre više od tri sata tjedno, ali blagotvorni učinci na sposobnosti donošenja odluka i mozak nisu točno poznati”, kaže voditelj istraživanja Mukesh Dhamala sa sveučilišnog Odjela za fiziku i astronomiju i sveučilišnog Neuroznanstvenog instituta, piše bug.hr.

Ovo istraživanje pokazalo je kako se igranje videoigara može učinkovito koristiti za učenje kako se donose odluke, ali i razne terapijske intervencije. Dakako, ako se prethodno identificiraju relevantne moždane mreže, objašnjavaju istraživači.

Testiranje na studentima

Ispitanici su ležali unutar FMRI uređaja sa zrcalom koje im je omogućilo da vide znak odmah nakon kojeg je slijedio prikaz pokretnih točkica. Sudionici su trebali stisnuti gumb u desnoj ili lijevoj ruci kako bi označili smjer kretanja točkica ili ne činiti ništa ako nema usmjerenog kretanja.

Studija, objavljena u časopisu Neuroimage: Reports, pokazala je da su igrači videoigara bili brži i precizniji u svojim odgovorima. Uočene razlike na skenovima povezane su s pojačanom aktivnošću u određenim dijelovima mozga.

Rezultati istraživanja

"Rezultati pokazuju da igranje videoigara potencijalno poboljšava nekoliko procesa za osjet, percepciju i mapiranje kojima se poboljšavaju vještine donošenja odluka", pišu autori studije. "Ova otkrića počinju rasvjetljavati kako igranje videoigara mijenja mozak kako bi se poboljšala izvedba zadataka i njihove potencijalne implikacije za povećanje aktivnosti specifičnih za zadatak."

igranje videoigara potencijalno poboljšava nekoliko procesa za osjet, percepciju i mapiranje

Bez kompromisa

Studija je pokazala još nešto: nema kompromisa između brzine i točnosti odgovora; igrači videoigara bili su bolji u oba mjerila.

"Ovaj nedostatak kompromisa između brzine i točnosti ukazuje na to da je igranje videoigara dobar kandidat za kognitivni trening jer se odnosi na donošenje odluka", kažu istraživači.

 

Kopirati
Drag cursor here to close