Otvoreno pismo

Farmaceuti o zabrani pilule za pobačaj: Presedan i ignoriranje znanosti

Farmaceutske tvrtke pozvale na ukidanje odluke o zabrani pilule za pobačaj
Lifestyle / Flash | 10. 04. 2023. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 300 biotehnoloških i farmaceutskih tvrtki u ponedjeljak je potpisalo otvoreno pismo kojim pozivaju na ukidanje odluke američkog federalnog suca o suspenziji prodaje pilule za pobačaj.

Američki sudac u petak je suspendirao dva desetljeća dugu dozvolu Agencije za hranu i lijekove (FDA) za mifepriston, čime je u praksi zabranjena prodaja tog lijeka. Rezultat je to procesa koji su pred sudom u Teksasu pokrenule skupine protiv abortusa.

Autori otvorenog pisma, čelnici farmaceutskih tvrtki, pišu kako je prošlotjedna odluka suca Matthewa Kacsmaryka potkopala autoritet FDA-a i ignorirala desetljeća znanstvenih dokaza i pravni presedan, piše Hina.

''Pozivamo na poništavanje ove odluke koja ne poštuje znanost te odgovarajuću restituciju mandata za sigurnost i djelotvornost lijekova FDA-u, agenciji kojoj je to u prvom redu i povjereno'', stoji u pismu koje je potpisao i čelnik Pfizera Albert Bourla.

U pismu stoji kako odluka suca dovodi cijelu industriju u opasnost i postavlja presedan za buduće potkopavanje odluka agencije u odobravanju lijekova, što će i destimulirati ulaganja u istraživanje novih tretmana.

''Postoji stvarna mogućnost da se lijekovi ne razvijaju jer su preskupi ili da se lijekovi koji su trenutno odobreni povlače jer su politički'', rekao je Jeremy Levin, jedan od autora pisma.

FDA je mifepriston odobrila prije više od 20 godina, a danas se koristi u više od polovice pobačaja u SAD-u.

Levin je rekao kako oba odluka otvara mogućnost buduće zabrane cjepiva i kontracepcije.

''Ovo je za industriju scenarij iz noćne more'', rekao je.

''To joj je najveća prijetnja u više od 50 godina''.

Kopirati
Drag cursor here to close