Za siromašne

Devedesetgodišnji kuhar još kuha za beskućnike u Rimu

Sve je počelo prije 15 godina kada ga je beskućnik na željezničkoj stanici zatražio novac da si kupi sendvič.
Lifestyle / Flash | 06. 02. 2020. u 16:25 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dino Impagliazzo ima već 90 godina no dob ga ne priječi da majstorski sjecka luk pripremajući povrtnu juhu za svoje vjerne klijente u Rimu koji, pravo govoreći, teško da si mogu kupiti i komad kruha.

Impagliazzo s ponosom nosi svoj nadimak, rimski "chef kuhinje za siromašne".

Tri dana u tjednu zajedno s volonterima iz udruge RomAmoR (Rim ljubavi) koju je utemeljio, Impagliazzo obilazi trgovine hranom i pekarnice prikupljajući doprinose da ostvari svoj san - nahraniti siromašne.

Sve je počelo prije 15 godina kada ga je beskućnik na željezničkoj stanici zatražio novac da si kupi sendvič.

"Shvatio sam da bi možda bolje bilo da mu ne kupim sendvič već da ih sam napravim nekoliko za njega i prijatelje koji su bili s njime i tako je počela naša pustolovina", objašnjava.

Danas volonteri iz RomAmoRa kuhaju hranu u četiri druga dana u tjednu i dijele je beskućnicima na nekoliko mjesta u gradu, uglavnom blizu željezničkih stanica.

"Pokušavamo uključiti što više volontera u projekt kako bi Rim postao grad u kojem se ljudi mogu voljeti međusobno", kaže šef pripremajući juhu i dodaje "To je solidarnost".

Subotom navečer, volonteri RomAmoRa služe hranu na Trgu sv. Petra za sve veći broj beskućnika koji spavaju upravo u tom dijelu grada u kojem je papa Franjo otvorio prostorije za medicinsku pomoć i tuševe za beskućnike.

Impagliazzo je nekada radio u zavodu za socijalno osiguranje, a svoju dobrotvornu misiju pokrenuo je s nekoliko umirovljenika.

Postupno su sa sendviča prešli na pripremanje kuhane hrane, prvo u vlastitu domu, zatim u samostanu i danas imaju 300 volontera, mladih i starih i koriste se potpuno opremljenom kuhinjom.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella uručio je Impagliazzu počasno priznanje "junaka našeg doba". Taj junak danas se i sam čudi jer ni sanjao nije da će njegova inicijativa prerasti u nešto tako uspješno.

U prošlu subotu blizu Vatikana pridružila su im se četiri nova volontera.

 

Kopirati
Drag cursor here to close