Parkour video

Čuvena istanbulska Kapali čaršija iz dosad neviđene perspektive

Sa 64 ulice, 22 kapije, 3600 trgovina na 30.700 m², oko 26.000 zaposlenih i 250.000-400.000 posjetitelja svakog dana, ovo je jedan od prvih tržnih centara na svijetu.
Lifestyle / Flash | 08. 09. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapali čaršija jedan je od simbola grada na Bosforu i nezaobilazna turistička lokacija. Dvoje majstora parkoura, Turkinja Hazal Nehir i Australac Dominic Di Tommaso, u novom videu donose pogled na gigantsku pokrivenu tržnicu iz do sada neviđenog ugla.

Foto:PR / Čuvena istanbulska Kapali čaršija iz dosad neviđene perspektive

Čuvena istanbulska Kapali čaršija (Veliki bazar) sagrađena je 1455. godine. Sa 64 ulice, 22 kapije, 3600 trgovina na 30.700 m², oko 26.000 zaposlenih i 250.000-400.000 posjetitelja svakog dana, ovo je jedan od prvih tržnih centara na svijetu.

Za neupućene, u njenoj mreži uličica i prolaza lako se izgubiti i provesti cijeli dan u lutanju. Za Hazal Nehir iz Istanbula i Australca Dominica Di Tommasa to je veliki labirint, savršeno okruženje za nevjerojatnu freerunning avanturu.

Video „Grand Maze“ prikazuje freerunning dvojac kako pronalazi svoj put kroz zamršeni splet uličica unutar tržnice, ali i njihove akrobacije na krovu. Di Tommaso i Nehir istražili su svaki pedalj Kapali čaršije, tražeći najuzbudljivija i najizazovnija mjesta za parkour.

Za snimanje nevjerojatnih scena bilo je potrebno sedam dana i ekipa od 25 članova, a Nehir je imala ulogu turističkog parkour vodiča.

Video: Freerunning Istanbul

„Kapali čaršija je oduvijek građevina čijoj se arhitekturi divim. Kada sam je vidjela s krova, ponovo sam bila fascinirana atmosferom, jer ispod krova kao da nije bilo zamršenih uličica, tisuća trgovina i toliko ljudi. Doživljaj istanbulskog neba u zalazak sunca bio je nevjerojatan, a upotpunili su ga galebovi i Domovo prijateljstvo“, rekla je.

Za Di Tommasa, snimanje u Istanbulu bilo je najnovija stanica na njegovoj „freerunning turneji“, na kojoj obilazi povijesne gradove širom svijeta iz dosad neviđenih uglova. Ranije je već bio u Kairu, Švicarskoj i Brugesu.

Foto:PR / Čuvena istanbulska Kapali čaršija iz dosad neviđene perspektive

„Biti na krovu Velikog bazara je zaista inspirativan doživljaj. Naročito ako ste kao dijete maštali da skačete s krova na krov kao nindža... Ovo je bilo poput ispunjenja sna koji sam imao kao 15-godišnjak. Bilo je prelijepo trčati ovdje i demonstrirati jedan suvremeni sport na mjestu koje toliko odiše povijesću i kulturom“, dodao je Di Tommaso.

Napravljena je i interaktivna verzija videa, u kojoj gledatelji mogu izabrati lik Nehir ili Dominica, sami birati putanju i gledati trikove iz različitih uglova. Za atmosferični soundtrack filma zaslužan je čuveni turski muzičar Burhan Öçal.

Foto:PR / Čuvena istanbulska Kapali čaršija iz dosad neviđene perspektive

Di Tommaso je vježbao balet i umjetničko klizanje, da bi se 2007. godine „zarazio“ parkourom. Postao je globalno poznat, naročito po dugim skokovima i trostrukom saltu, koji je njegov zaštitni znak.

Foto:PR / Čuvena istanbulska Kapali čaršija iz dosad neviđene perspektive

S druge strane, 27-godišnja Nehir je pionirka ovog sporta u Turskoj i prva freerunning natjecanja iz te zemlje koja je ostvarila međunarodni uspjeh. Ona je 2019. godine postala prva sudionica natjecanja Red Bull Art of Motion iz Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close