Za 4%

Broj turista u svijetu u prvom polugodištu porastao na 671 milijun

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inozemstvo nego lani.
Lifestyle / Flash | 10. 09. 2019. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovici ove godine za 4 posto ili gotovo 30 milijuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 milijun, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svijetu u prvoj polovici ove godine UNWTO je objavila u ponedjeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizirane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svijetu ove godine predvodili Bliski Istok, s 8 posto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja lipnja dolazili i u Europu, njih 4 posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od 3, odnosno 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovici ove godine 'vraća' nas povijesnom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u siječnju", kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih zadnjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost zračnih putovanja, kao i veća povezanost zrakom i poboljšani vizni režimi u svijetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produljena neizvjesnost o Brexitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli utjecati na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog povjerenja.

Za rezultate po svjetskim regijama komentiraju primjerice da je porast dolazaka stranih turista u Europu u prvoj polovici ove godine od 4 posto rezultat pozitivnog prvog tromjesečja, ali još i više, kako ocjenjuju, nadprosječnog drugog kvartala koji u travnju donio poraste tih dolazaka od 8 posto, a u lipnju od 6 posto.

"U Europi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom ljeta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposjećenije u svijetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim europskim tržištima bili neujednačeni, dijelom i uslijed slabljenja gospodarstava u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonijela takvim pozitivnim rezultatima", objašnjavaju iz UNWTO-a.

Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od 6 posto u odnosu na prvo polugodište 2018., kažu da je iznad svjetskog prosjeka u tom razdoblju i uglavnom potaknut kretanjima kineskih turista.

Umjereniji rast u Amerikama, od 2 posto, objašnjavaju istodobno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mješovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od 5 posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je utjecalo i na susjedna odredišta.

U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci, pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od 3 posto, pri čemu je najveći pobjednik sjeverna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od 9 posto, čime potvrđuje svoj oporavak, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest mjeseci.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inozemstvo nego lani, ali dodaju da na to tržište dosta utječu trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utječe na izbor odredišta kineskih turista.

Kopirati
Drag cursor here to close