Red Bull Creepers

Brat i sestra iz Slovenije najbolji na natjecanju u penjanju na mostu u Španjolskoj

Red Bull Creepers je tzv. „psicobloc“ natjecanje u sportskom penjanju na kojem se ispod penjača nalazi vodena masa (rijeka, jezero ili čak bazen), umjesto sigurnosne mreže.
Lifestyle / Flash | 05. 07. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jernej i Julija Kruder su pobjednici prestižnog međunarodnog natjecanja u sportskom penjanju Red Bull Creepers. Zanimljivost ovog natjecanja je da se sudionici u duelima 1-na-1 nadmeću u penjanju uz stubove mosta.

Red Bull Creepers je tzv. „psicobloc“ natjecanje u sportskom penjanju na kojem se ispod penjača nalazi vodena masa (rijeka, jezero ili čak bazen), umjesto sigurnosne mreže.

Lokacija ovogodišnjeg natjecanja bio je most Salamanca iznad rijeke Adaja u španjolskom gradiću Avili, koji je dio UNESCO-ove Svjetske baštine. Prvo izdanje održano je 2014. na mostu u Puente la Reini.

Na natjecanju je sudjelovala svjetska elita penjača, koji su se u duelima 1-na-1 nadmetali u brzini uspona uz stubove mosta. Natjecatelji istovremeno kreću u uspon na dva susjedna stuba, a pobjednik je onaj koji se prvi popenje do vrha luka i udari u zvono koje je tamo postavljeno.

Foto:PR / Red Bull Creepers, natjecanje u sportskom penjanju

Kao pobjednici su nakon uzbudljivog natjecanja izašli brat i sestra iz Slovenije, Julija i Jernej Kruder (koji je stazu prešao za manje od 20 sekundi).

Jernej (30), osvajač zlata u penjanju uz stijenu na Svjetskom kupu 2018, prvi se u obitelji počeo baviti ovim sportom, a u proboju na međunarodnu scenu pratila ga je samo jedna od njegovih sestara, Julija.

„Jernej preferira penjanje na otvorenom, dok ja više volim zatvorene prostore. Ipak, bilo je sjajno natjecati se zajedno i pobijediti zajedno. Pobjeda vam uvijek pruža nevjerojatan osjećaj, ali uvijek je posebno vidjeti i vaše najmilije na vrhu“, otkrila je Julija.

Drugo mjesto u kategoriji žena zauzela je Afra Hoening (Njemačka), dok je treća bila Ana Belén Argudo (Španija). Kod muškaraca drugoplasirani je bio Mikel Linacisoro (Španjolska), a treći Nils Favre (Švicarska).

Sportsko penjanje, koje će ovog ljeta u Tokiju imati premijeru kao olimpijska disciplina, kombinira brzinu, snagu i spretnost.

Uz staze težine 8a+ za muškarce odnosno 7c za žene, Red Bull Creepers je stotinama gledatelja omogućio da uživaju u prvom međunarodnom natjecanju u penjanju održanom u Španjolskoj ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close