Brojne dobrobiti

Ova biljka će učiniti čudo za vaše zdravlje

Riječ je biljci bogatoj vitaminima i mineralima – posebice vitaminom A i C, kalijem, kalcijem, sumporom i fosforom – i drugim ljekovitim mikroelementima koji čine čuda za zdravlje pojedinca.
Lifestyle / Flash | 18. 04. 2023. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) samonikla je jestiva zeljasta biljka koja u proljeće raste u brdima i na planinama, a posebice na sjenovitim mjestima listopadnih šuma. Ime je dobila jer predstavlja jedan od prvih obroka medvjedima nakon što se probude iz zimskog sna.

Medvjeđi luk (lat. Allium ursinum) se naziva još i srijemuš ili divlji luk, pa ne čudi što ga karakterizira snažna aroma crvenog luka koja dolazi do izražaja kada se listovi protrljaju među prstima. Cijela biljka je jestiva – od mladih tamnozelenih listova preko stabljike do lukovice (ujesen), piše Zadovoljna.

Koristi se za pripremu ukusnog pesta, koji možete poslužiti kao namaz za kruh, dodatak rižotima ili umak za tjesteninu. Od njega se mogu pripremiti i fine palačinke, različite pite sa sirom, a možete ga i svježeg dodati kao začin u salate.

U narodnoj medicini medvjeđi luk već stotinama godina poznat je kao čistač krvnih žila. Riječ je biljci bogatoj vitaminima i mineralima – posebice vitaminom A i C, kalijem, kalcijem, sumporom i fosforom – i drugim ljekovitim mikroelementima koji čine čuda za zdravlje pojedinca.

Ljekovita svojstva medvjeđeg luka:

ima antibakterijsko i fungicidno djelovanje
snižava visoki krvni tlak
snižava razine lošeg kolesterola
sprečava bolesti srca i krvnih žila
snaži imunitet
pomaže kod normalizacije metabolizma
potiče probavu
povećava apetit
potiče izlučivanje toksina iz tijela
oporavlja jetru
smanjuje umor.

Budite oprezni kod branja medvjeđeg luka

Ako niste vješti u prepoznavanju samoniklog bilja, medvjeđi luk mogli biste zamijeniti za mrazovac ili otrovnu đurđicu, što može imati pogubne posljedice na zdravlje čovjeka.

Dobro je znati da jedino medvjeđi luk ima prepoznatljivi miris luka od nabrojanih biljaka. Ako ipak niste sigurni, branje prepustite iskusnima, a medvjeđi luk nabavite od pouzdanih prodavača na lokalnoj tržnici.

Nemojte konzumirati medvjeđi luk ako...

Konzumacija medvjeđeg luka ne preporučuje se trudnicama, osobama koje boluju od gastritisa i upala probavnog sustava, upale žući i žutice. Ne preporučuje se niti osobama koje pate od niskog tlaka. Konzultirajte se sa svojim liječnikom smijete li jesti medvjeđi luk i postoje li za vas kakve opasnosti ovisno o vašem zdravstvenom stanju.

Kopirati
Drag cursor here to close