Plijesan u saksijama

Bijela zemlja: Prva pomoć kod pojave plijesni u cvijeću

Plijesan se često zna pojaviti u saksijama cvijeća. U nastavku vam savjetujemo kako ćete smanjiti pojavu plijesni u saksijama.
Lifestyle / Flash | 31. 05. 2021. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Biljke u stanu

Plijesan se najčešće pojavljuje u saksijama sobnih biljaka, mada nije rijetkost da se pojavi i u saksijama cvijeća koje držimo vani. Ona je štetna za biljke, no velika količina plijesni iz saksija može narušiti i ljudsko zdravlje.

Najprije je potrebno utvrdili radi li se o plijesni. Naime, često se u saksijama može vidjeti da je zemlja pobijelila. To ne mora nužno značiti da se radi o plijesni. Zemlja može pobijeliti od kamenca iz vode kojom je biljka zalijevana. U tom slučaju je potrebno izvaditi bijelu zemlju i staviti novi sloj svježe zemlje.

Ako je zemlja bijela, mekana i ima čudan miris radi se o plijesni. Navodnjavanje je ključno, kada je u pitanju pojava plijesni u saksiji. Plijesan se pojavi kada zalijevate previše biljku, te kada prilikom zalijevanja ne prospete višak vode iz saksije. Višak vode u kombinaciji s ustajalim zrakom rezultirat će pojavom plijesni.

Kako ukloniti plijesan iz saksije?

Prvi korak kod uklanjanja plijesni je da biljku izvadite vani, te pristupite temeljitom čišćenju. Najprije izvadite biljku iz saksije i uklonite pljesnivu zemlju. Potom očistite saksiju vrućom vodom i četkom. Ako saksiju ne možete očistiti od plijesni, bacite je.

Foto: Instagram / Plijesan u zemlji

Vrlo je važno biljku ostaviti da se korijen prosuši od plijesni. Zatim posadite biljku u svježe tlo bogato mineralima. Vrlo je važno da saksija ima dovoljno rupica kako bi višak vode ravnomjerno izašao.

Ako se plijesan ponovo vrati, preporučuje se da biljku bacite u smeće. Nemojte je baciti na kompost, jer se plijesan iz biljke može raširi po kompostu.

Kako spriječiti pojavu plijesni?

Ako pravilno dozirate količinu vode prilikom zalijevanja, možete smanjiti rizik za pojavu plijesni. Kvalitetno tlo je također jedan od načina preventive.

S obzirom na to da su kućne biljke u većini slučajeva višegodišnje biljke, izbor kvalitetnog tla trebao bi biti prioritet. Biljkama možete pomoći tako što ćete u saksije staviti šljunak ili kamenje kako bi poboljšali odvodnju.

Kopirati
Drag cursor here to close