Francuski glumac

Belmondu Zlatni lav za životno djelo

Lifestyle / Flash | 09. 09. 2016. u 08:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada "Zlatni lav" za životno djelo uručena je u Veneciji francuskom glumcu Jean-Paulu Belmondou koji je zagazio u deveto desetljeće života.

Belmondo, koji je na pozornicu 73. Međunarodnog filmskog festivala došao u pratnji glumice Sophie Marceau i sina Paula publika je pozdravila ovacijama.

"Belmondo je popularna zvijezda, kompletan i višestruki glumac, filmski producent, upravnik jednog kazališta i vođa velike i lijepe obitelji", rekla je Sophie Marceau.

Belmondo (83) je doputovao u pratnji dvije osobe vidno oslabljen poslije moždanog udara 2001. godine.

"Nikada nisam razmišljao o prošlosti, već samo idem napred, naprijed i naprijed", rekao je Belmondo po dolasku u Veneciju i dodao da je sretan i počašćen zbog nagrade, javlja N1.

Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel, proslavio se u ulogama u filmovima "novog vala" 1960-ih godina, da bi 1970-ih postao zvijezda akcijskih filmova.

Glumio je u filmovima čuvenih francuskih reditelja. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Profesionalac", "Borsalino", "Do posljednjeg daha" i "Čovjek iz Rija".

Francuskinje su Belmonda u jeku karijere često po ljepoti uspoređivale s njegovim nešto mlađim filmskim kolegom Alainom Delonom. Belmondo je tijekom govora rekao da je Delon njegov prijatelj. "A kad ti je neko prijatelj, to je za cijeli život", rekao je on.

Čuveni glumac je rekao da se jednako zabavljao snimajući autorske i popularne filmove.

"To je kao u životu. Nekad se smijemo, a nekad plačemo", rekao je Belmondo uz osmijeh, po kojemu je ostao prepoznatljiv tijekom cijele karijere.

Belmondo je na pitanje da li ima još nekih neostvarenih želja u kinematografiji rekao da je uradio sve što je htio.

"Uradio sam sve što sam htio. A danas idemo na sunce i na more", dodao je Jean-Paul Belmondo.

Kopirati
Drag cursor here to close