Nije bilo nesreća

Aviokompanije čiji avioni nisu nikada pali

Britanski Telegraph je obavio istraživanje o kompanijama koje posluju bez ijednog zabilježenog pada aviona.
Lifestyle / Flash | 02. 11. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opće je poznata činjenica da su neke aviokompanije sigurnije od drugih.

Međutim, mnogi ljudi su uvjereni da je svaka aviokompanija doživjela bar jedno rušenje aviona, iako to ne mora nužno biti istina. Britanski Telegraph je obavio istraživanje o kompanijama koje posluju bez ijednog zabilježenog pada aviona.

Hawaiian Airlines leti od 1929. i od svojih početaka nije imao fatalnih nesreća te je tako postao aviokompanija koja nikad nije zakazala što se tiče sigurnosti putnika.

EasyJet postoji od 1995. i od tada nije pronađen nijedan problem s avionom, te također ni jedan avion nije srušen.

Prvi avion kompanije Ryanair je poletio 1985. i u svoje 33 godine postojanja imao je samo jedno prisilno slijetanje u Rimu nakon što su ptice uletjele u motor, nos i krila aviona.

British Airways svoje začetke bilježi davne 1974. godine i od tada je imao samo jednu nesreću u kojoj se njihov avion približio avionu iz Slovenije na nebu iznad Zagreba, prenosi Klix.ba. Ova kompanija od 1985. nije imala nijednu nesreću, te spada u 20 najsigurnijih aviokompanija.

Qatar Airways leti od 2004 godine te se nijedan njihov avion nije srušio, ali su se dva zapalila, jedan 2007. a drugi deset godina kasnije.

Prema stranici "Plane Crash Info" postoje 42 aviokompanije koje nikada nisu doživjele pad aviona, a na prvom mjestu je Air Berlin, prati ga Air Europa te zatim AirTrain Airways.

Prema listi 20 najsigurnijih kompanija, na prvom mjestu je Air New Zealand a na drugom Alaska Airlines.

Kopirati
Drag cursor here to close