Predivna akcija pekarnice

Ako si gladan, posluži se": Poklanjaju kruh i pecivo siromašnima

''Trudimo se da nasumičnim odabirom sve iz našeg asortimana uvijek bude dostupno za preuzimanje. Pred zatvaranje u 14 sati obvezno dopunimo policu i ujutru je uvijek zateknemo praznu''
Lifestyle / Flash | 02. 05. 2021. u 17:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz natpis „ako si gladan, posluži se“ pred vratima niške pekare naredane su vrećice s pecivom. Radnici brinu o tome da polica nikad ne bude prazna, a siromašne komšije, kojima je ovo jedini način da dođu do svježeg doručka, sada imaju jednu brigu manje. Vlasnici pekare su ideju preuzeli od kolega iz Zrenjanina i za Anadoliju kažu da su ponosni što ona nastavlja da se širi i među drugim pekarama u gradu.

Tamara Atanasković Aleksić i njen suprug, koji vode obiteljsku firmu, ne samo da pomažu ugroženim sugrađanima, već na humanost potiču i svoje kupce.

''Videla sam da kupe naše proizvode, pa ih sami okače na ovu policu. To me je baš oduševilo!'', kaže Tamara.

Pohvale stižu sa svih strana - i preko društvenih mreža, i uživo.

''Iskreno, zaista nisam očekivala ovako pozitivan utisak svih kupaca. Čak nam i oni koji nisu kupci svakodnevno dele komplimente. Hvala im na tome! Vest o nama se brzo proširila, pa poruke stižu i iz onizemstva'', govori Tamara.

Na policu za samoposluživanje dospijevaju svi proizvodi – kruh, burek, kifle, proja, slatko i slano punjeno pecivo... Tamara kaže da svaka pekara ima višak proizvoda, jer je nemoguće procijenti koliko će toga biti prodano, pa ovakva akcija za njene kolege ne bi predstavljala izdatak.

''Trudimo se da nasumičnim odabirom sve iz našeg asortimana uvijek bude dostupno za preuzimanje. Pred zatvaranje u 14 sati obvezno dopunimo policu i ujutru je uvijek zateknemo praznu. Voljela bih kada bi svi bili fer i uzimali po jednu kesu kako bi hrane bilo za što više ljudi“, kaže Tamara.

Nada se da će sličnih akcija biti što više. Da one mnogima zaista jesu od velike koristi pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prema kojima oko četvrtina stanovnika Srbije živi u riziku od siromaštva. To znači da njihovo domaćinstvo ima mjesečni prihod niži od “praga rizika od siromaštva”, koji je za jednočlano domaćinstvo u 2019. godini iznosio 19.381 dinar.

Kopirati
Drag cursor here to close