Jesi li čuo ...

Teorije zavjere: od Tupaca u Srbiji do ravne Zemlje

Lifestyle / Flash | 29. 11. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom masovne upotrebe interneta sredinom devedesetih godina stvoreno je plodno tlo za razvijanje mnogobrojnih teorija zavjere. Ovakve teorije su naravno postojale i prije, neke od njih su i dokazane, ali maštovitost teoretičara je dosegla svoj vrhunac stvaranjem interneta kao poligona za njihovo širenje.

Sjedinjene američke države se mogu smatrati rodnim mjestom teorija zavjere. Jedna od prvih poznatijih teorija je ona o atentatu na predsjednika Johna Kennedya 1963. godine. Štoviše, prema nedavnim istraživanjima, čak 66% Amerikanaca smatra da službena verzija atentata ne odgovara istini.

Paralelno s pojavom interneta, od 1993. do 2002, emitirana je serija X-Files, u kojoj glavni protagonisti, FBI agenti Mulder i Scully, istražuju paranormalne fenomene. Većina ovih fenomena je zapravo prikrivena od strane američke vlade, a koliko je to utjecalo na eksploziju teorija zavjere pokazuje i izjava glumca Joela McHalea koji je imao epizodnu ulogu u seriji X-Files. Naime, nakon emitiranje epizode, kontaktirali su ga teoretičari zavjere kako bi gostovao u njihovim radio emisijama.

Neki fanovi prerano preminulih slavnih osoba često se ne mogu pomiriti s činjenicom kako više nikad neće vidjeti svog omiljenog pjevača ili glumca. Odmah nakon smrti Elvisa Presleya, krenule su teorije kako Elvis nije umro, već je napustio showbusiness i krije se od obožavatelja.

Ista situacija se ponovila i pri smrti Jima Morrisona, Kurta Cobaina i Janis Joplin. Nama najzanimljivija je možda teorija kako američki rapper Tupac Shakur nije ubijen 1996, već je živ i zdrav, i to negdje u Srbiji, dok je istovremeno viđen u Somaliji i na Kubi.

I dok su Elvis i Tupac još živi, barem prema teoretičarima zavjera, to nije slučaj sa Paulom McCartneyem i Avril Lavigne. Naime, za oboje postoje teorije kako su davno umrli ili poginuli, te su zamijenjeni dvojnicima. Ova vrsta teorije je dosta raširena na prostoru bivše Jugoslavije, i to u slučaju Josipa Broza Tita. Prema ovoj teoriji, "pravi" Tito je poginuo u Prvom svjetskom ratu kao austrougarski vojnik u Rusiji, gdje je zamijenjen dvojnikom kako bi Rusija imala direktna utjecaj na jugoslavenske komuniste. Glavni argument u prilog ovoj teoriji je Titov naglasak koji je ocijenjen poljskim ili ruskim, iako je Tito rođen u Hrvatskom zagorju, i samim tim je imao specifičan naglasak.

Engleski pisac Robin Gardiner je napisao knjigu o svojoj teoriji kako Titanic nikad nije potonuo, već je u pitanju bio broj Olympic. Prema Gardineru, vlasnik oba broda, J.P. Morgan i njegova brodarska kompanija White Star Line, su to učinili kako bi prevarili osiguravajuće društvo.

Ni drugi dijelovi svijeta nisu pošteđeni teorija zavjere, pa je tako u Kini dosta raširena teorija kako su dolazak Hitlera na vlast, klimatske promjene i financijska kriza iz 1997. organizirani od strane bankarske obitelji Rotschild kako bi utjecali na kinesku monetarnu politiku.

U Pakistanu je popularna teorija kako je Malala Yousafzai, aktivistica za ljudska prava i dobitnica Nobelove nagrade za mir, bila agentica CIA-e. Prema pakistanskoj teoriji, pokušaj atentata na nju nisu izvršili talibani, već američki glumac Robert de Niro prerušen u uzbekistanskog homeopata. Ova teorija je ponikla iz pakistanskog satiričnog magazina, ali je pustila korijenje u tamošnjem društvu.

U posljednjih desetak godina, raširene su i teorije o tzv. Chemtrailsima, to jest avionima koji ispuštaju nepoznate kemijske i/ili biološke supstance s ciljem kontrole populacije. Kontrola populacije je popularna teorija i primjenjuje se na pojavu virusa Covid 19, ali i vakcine protiv Covida 19.

Nemoguće je nabrojati sve teorije koje se šire bespućima interneta, ali svakako valja izdvojiti onu koja je raširena i na ovim prostorima, a to je teorija o ravnoj Zemlji. Pobornici ove teze smatraju kako američka agencija za svemirski program NASA i američka vlada skrivaju činjenicu da je Zemlja ravna i da su njeni rubovi ograđeni Antarktikom. Ova teorija je nastala neposredno pred početak svemirske utrke između SAD-a i SSSR-a, a zamrla je 70-ih godina.

Međutim, pojavom interneta ravnozemljaška teorija je ponovno postala popularna i broji sve više pobornika. U Španjolskoj je čak nastao i nogometni klub Flat Earth Futbol Club iz Madrida.

Prema definiciji, teorija zavjere je objašnjenje za događaj ili situaciju organiziranu od strane moćne i zavjereničke skupine, iako za to postoje logičnija objašnjenja. Pobornici teorija zavjere često na taj način pokušavaju objasniti događaje koje ne mogu shvatiti ili događaje čije objašnjenje ne odgovara njihovim vlastitim uvjerenjima.

Koliko teorije zavjere mogu imati pogubne posljedice govori i nastanak Nacističke partije u Njemačkoj koja je ekonomsku krizu 30-ih godina pripisala židovskoj zavjeri, što posljedično dovodi do holokausta (koji se također u određenim krugovima negira). Američki terorist Timothy McVeigh i norveški Anders Breivik su također vjerovali u teorije zavjere što je dovelo do terorističkih napada u Oklahoma City-u i na otoku Utoya.

Apsurdnost nekih teorija dokazuje njihova kontradikcija. To se posebno ističe u slučajevima teorija o smrti princeze Diane i smrti Osame bin Ladena. U slučaju princeze Diane, teorija govori kako je ona zapravo lažirala vlastitu smrt kako bi pobjegla od engleske kraljevske obitelji, koja ju je istovremeno ubila. Teorija o Osami bin Ladenu govori kako je američka vojska ubila njegovog dvojnika, s obzirom da je bin Laden već ranije umro. Istovremeno se tvrdi kako je još uvijek živ i krije se u Pakistanu.

Svaka teorija ostaje teorija dok se ne dokaže suprotno. Međutim, apsurdnost neke teorije je obrnuto proporcionalna njenoj probabilnosti: što je teorija apsurdnija, manje je vjerojatno da je dokaziva i istinita.

Kopirati
Drag cursor here to close