Što čeka olimpijce

Olimpijada u Tokiju: Kreveti od kartona i medalje od elektronike

U međuvremenu organizatori ulažu napore da smanje ukupnu emisiju ugljenika od Olimpijade, rekao je istraživač zaštite životne sredine Junichi Fujino, prenosi britanski Guardian.
Lifestyle / Flash | 09. 01. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportaši koji se na ljeto budu natjecali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju spavat će na krevetima od recikliranog kartona sa dušecima od polietilena koji će poslije Olimpijade biti ponovo iskorišteni za proizvodnju plastičnih proizvoda.

Za olimpijce će biti potrebno ukupno 18.000 kreveta, a za paraolimpijce 8.000. Kreveti dugi 2,10 metara odgovarat će svim sportašima, osim veoma visokih, a proizvođač je uvjeren da mogu izdržati težinu od oko 200 kilograma. Nijedan sportaš na prethodnim Igrama u Rio de Janeiru nije bio toliko težak.

"Ti kreveti mogu izdržati do 200 kilograma", rekao je generalni menadžer Olimpijskog sela Takashi Kitajima, prenio je AP. "Izdržljiviji su od drvenih kreveta", rekao je on i dodao da se računalo i na proslave u sobama nakon osvajanja zlatne medalje.

"Naravno i drveni i kartonski krevet mogu da se slome ako skačeš po njemu", kazao je menadžer. Organizatori su 9. siječnja u Tokiju prikazali krevete za natjecatelje i još neke dijelove namještaja za sobe u Olimpijskom selu. Izgradnja nekih dijelova Olimpijskog sela, poput glavne trpezarije, inače još traje, ali će sve biti gotovo u lipnju.

Poslije Olimpijade apartmani će biti prodati ili iznajmljeni. Početna cijena bit će oko 54 milijuna jena (oko pola milijuna dolara) i porast će tri ili četiri puta, očekuje se. Kompanije iz sektora nekretnina navode da će apartmani-stanovi za prodaju u Olimpijskom selu biti nešto veći od prosječnih u Tokiju od 60-70 kvadratnih metara.

U međuvremenu organizatori ulažu napore da smanje ukupnu emisiju ugljenika od Olimpijade, rekao je istraživač zaštite životne sredine Junichi Fujino, prenosi britanski Guardian. Sve medalje bit će napravljene od metala iz reciklirane potrošačke elektronike, uključujući oko 6,2 milijuna starih mobilnih telefona.

Olimpijska baklja napravljena je od alumunijskog otpada, a pobjednička postolja od recikliranog kućnog i morskog plastičnog otpada, prenosi Euractiv. Struja za Olimpijadu proizvodit će se iz obnovljivih izvora. Olimpijske igre bit će otvorene 24. srpnja, a Paraolimpijske 25. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close