Briga države BiH za svoje sportaše

Na Olimpijadi u Barceloni nosio bh. zastavu, a danas čisti septičku jamu

Bacač kugle i europski prvak Zlatan Saračević bio je prvi spoertaš koji je u ljeto ratne 1992. godine na ljetnoj Olimpijadi u Barceloni ponio zastavu neovisne Bosne i Hercegovine. Danas radi u tuzlanskom Vodovodu.
Sport / Ostali sportovi | 12. 12. 2019. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada uzorni i uspješni tuzlanski i bh. sportaši koji su i veoma uspješno predstavljali našu zemlju na brojnim sportskim i svjetski priznatim manifestacijama, danas se bave nekim drugim poslovima. Tako, naprimjer, doktor znanosti iz oblasti fizičke kulture i sportaš stoljeća, bacač kugle, Zlatan Saračević, radi u Vodovodu u Tuzli na čišćenju kanalizacije. Priznat je svuda u svijetu, osim u svojoj zemlji.

Bacač kugle i europski prvak Zlatan Saračević bio je prvi spoertaš koji je u ljeto ratne 1992. godine na ljetnoj Olimpijadi u Barceloni ponio zastavu neovisne Bosne i Hercegovine. Danas radi u tuzlanskom Vodovodu.

''Radim u pogonu Kanalizacija, koji u svom opisu rada ima održavanje kanalizacijske instalacije grada i radi se na čišćenju septičkih jama'', priča Saračević.

Mara Lakić-Brčaninović bila je kapiten zlatne generacije košarkašica Jedinstva koja je uz Raziju Mujanović, Stojanku Došić, Naidu Hot i ostale osvojila povijesnu titulu prvakinja Europe prije trideset godina. Danas je Lakić- Brčaninović direktorica istoimenog sportskog kluba. Smatra da je za težak položaj sporta kriva politika.

''Ako niste član neke političke stranke, jako teško dolazite do nekih stvari i to je najveći problem ove države'', ističe ona.

Lakić-Brčaninović dalje navodi da je potrebno izvršiti određene izmjene u zakonu u sportu. Uspješni sportaši danas nemaju nikakve privilegije, navodi ona.

''Nemamo naknadu zaslužnih sportaša, kao što ima Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, koje imaju svoj Zakon o tome'', dodaje Lakić-Brčaninović.

Kolika su ulaganja u sport i uspješne sportaše danas kada je u pitanju Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalna televizija nije uspjela saznati, budući da ministar nije odgovarao na njihove pozive. U Gradskoj upravi drugačija situacija.

''Financiramo uspješne sportaše koji su ostvarili rezultate u prethodnoj godini. Izdvajamo 11.000 maraka za nagrade sportašima. 42 sportska kluba treniraju besplatno'', ističe Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika u Službi za kulturu, sport i mlade Tuzla.

Grad Tuzla također financira odlazak uspješnih sportaša na međunarodna natjecanja i sportske manifestacije, a uz to u kontinuitetu pomaže sportskim klubovima uz grantove koji su predviđeni za te namjene.

Kopirati
Drag cursor here to close