Isključite svjetlo

Bliži nam se sat za planetu: Okrenimo se prirodi

Ova akcija koja je poznata po simboličnom isključivanju svjetla u trajanju od jednog sata nastala je u Sydneju 2007. godine
Lifestyle / Flash | 19. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sat za našu planetu, najveća globalna akcija za očuvanje planete, obilježava se 28. ožujka isključivanjem svjetla u 20:30 sati.

U subotu, 28. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu, ponovno će se održati jedan od najvećih globalnih pokreta za očuvanje prirode – 'Sat za našu planetu', uz slogan 'Okrenimo se prirodi!'. Ovaj pokret okuplja ljude širom svijeta koji žele ukazati na svoju spremnost i potrebu da zajedno poduzmemo hitne korake kako bismo ublažili uzroke i posljedice klimatskih promjena.

Životinjski i biljni svijet planete Zemlje nestaje alarmantnom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a posljedice klimatskih promjena su sve izraženije. Ovom akcijom WWF, svjetska organizacija za prirodu, ističe značaj prirode kao temelj zdrave planete i neposredno, snažno i isplativo rješenje za klimatsku krizu.

S obzirom na situaciju u kojoj se svijet iznenada našao usred mjera opreza zbog koronavirusa COVID-19, kada javna okupljanja u većini zemalja nisu moguća, WWF ističe da je zdravlje i sigurnost ljudi ispred svega. Stoga ove godine pozivaju pojedince da se priključe akciji virtualno, dajući svoj glas za planetu putem društvenih mreža.

Ova akcija koja je poznata po simboličnom isključivanju svjetla u trajanju od jednog sata nastala je u Sydneju 2007. godine, a tijekom godina proširila se na više od 180 zemalja i 7.500 gradova. Dok neki znanstvenici i biolozi pandemiju s kojom se suočavamo povezuju s gubitkom biološke raznolikosti, u WWF-u poručuju da je sada više nego ikada potrebno da postanemo svjesni važnosti prirode za naš opstanak i napredak.

"Očuvanjem prirode štitimo i sami sebe. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti ekosistema i biološke raznovrsnosti zato što oni imaju neosporan značaj u ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promjene. Pozivamo svjetske lidere da učine sve kako bismo postigli novi sporazum o očuvanju prirode do 2030. godine", izjavila je Duška Dimović iz WWF Adria - Srbija i pozvala sve ljubitelje prirode da se virtualno uključe u ovaj događaj i da glasaju za prirodu, prenosi Euractiv.

Iako je dosad centralni događaj svakog 'Sata za našu planetu' bilo isključivanje dekorativne rasvjete, WWF i ovaj put poziva gradove i općine da se pridruže akciji. Kako u nekim gradovima isključivanje svjetla zahtjeva izlazak radnika na teren, u WWF-u ističu da je sigurnost pojedinaca važnija od samog čina isključenja rasvjete te pozivaju gradove da utiču na svoje građane i zamole ih da se pridruže akciji simboličnim isključivanjem svjetla iz sigurnosti svojih domova, uz solidarnost.

Kopirati
Drag cursor here to close