Univerzalni proizvod

20 stvari koje možete napraviti s hidrogen peroksidom

20 stvari koje možete napraviti s hidrogen peroksidom
Lifestyle / Flash | 12. 03. 2021. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno maštate da postoji univerzalni proizvod koji se može koristiti za svašta? Postoji nešto vrlo blizu toga, a to je hidrogen peroksid.

Mnogi ga imaju u kućanstvu i koriste kako bi očistili mrlje s tepiha, no postoje i druge stvari koje možete očistiti uz pomoć ovog proizvoda. Najčešće se u ove svrhe koristi hidrogen peroksid 3% otopina.

1. Čisti mrlje nepoznatog izvora

Ne znate odakle mrlja ali je se želite riješiti? Pokušajte s otopinom od jedne žlice 3 % hidrogen peroksida (hidrogena) s malo vinskog praška za pecivo riješiti problem. Lagano utipkajte na mrlju isperite.

2. Čisti mrlje od vina

Idealno je sredstvo za čišćenje mrlja od vina, pa ako ste maloprije prolili Merlot po tepihu, ne uzrujavajte se.

3. Čisti mrlje od trave

Na dječjoj odjeći često možemo pronaći i mrlje od trave nakon igranja u prirodi, ali ovo sredstvo i u ovom slučaju donosi olakšanje. Pomiješajte malo sapuna za posuđe s 3 postotnim hidrogenom i pustite da malo stoji na mrlji. Malo istrljajte odjeću i isperite.

4. Čisti plijesan

Ovo je jedan od najvećih neprijatelja kupaonice, ali na sreću rješenje postoji. Bočicu s hidrogenom (3 %) direktno nanesite na površine, obrišite te isperite. Problem riješen.

5. Riješite se mrlja od krvi

Na žalost djeluje samo na svježim mrljama od krvi. Nanesite otopinu direktno na mrlju, isperite vodom i stavite na pranje u mašinu.

6. Dezinficirajte dasku za rezanje

Odlično uništava bakterije pa ga iskoristite, posebno ako ste rezali piletinu ili neko drugo svježe meso. Jednostavno prebrišite krpicom natopljenom vodikovim peroksidom i naknadno isperite.

7. Dezinficirajte i očistite WC školjku

Želite da bude besprijekorno čista? Jednostavno u nju izlijete otopinu (jednu šalicu) i ostavite da tako stoji nekoliko sati. Izribajte četkom za WC i isperite.

8. Dezinficirajte kuhinjske spužvice

Radi se o jednom od najprljavijih predmeta u kući. Jednake količine hidrogena i vode pomiješajte i namočite spužvice na kraju svakog dana.

9. Dezinficirajte radne površine

Najviše se „prometa“ u kući odvija upravo na radnim površinama, pa je jasno da se na njoj mogu nalaziti i bakterije i virusi. Pomiješajte jednake količine hidrogena i vode te pošpricajte radne površine i očistite mokrom krpom.

10. Očistite podove

Ne moramo objašnjavati koliko podovi mogu biti prljavi, posebno ako imate ljubimce. Opet koristite otopinu vode i hidrogena ali budite pažljivi jer se on može ponašati kao izbjeljivač pa može i oštetiti podove.

11. Dezinficirajte predmete za čišćenje

Da, čak i te stvari zahtijevaju čišćenje. Pošpricajte hidrogen po predmetima koje želite očistiti.

12. Briga o biljkama

Čak i biljke mogu nešto dobiti od ovog proizvoda. Pomiješajte žlicu hidrogena u jednoj šalici vode i pošpricajte zemlju, a bilje bi trebale bolje rasti.

13. Očistite igračke

Djeca obožavaju igračke ali valja znati da i one mogu biti pune bakterija i virusa, ako ih ne čistite nekim komercijalnim sredstvima možete isprobati i hidrogen peroksid kojeg ćete staviti u malo vode.

14. Dezinfekcija štitnika za zube

Razmišljate li kad koliko se bakterija može nalaziti na ovom predmetu? Vjerujte, puno. Ako ga želite dezinficirati koristite opet mješavinu hidrogena i vode te kratko namočite u otopinu i dobro isperite.

15. Dezinficirajte četkicu za zube

Iako služi da bi se iz usne šupljine riješili bakterija i nečistoća, mogu jednako tako biti i prljave. Kako biste ih dezinficirali stavite ih na 5 minuta u otopinu hidrogena i vode te dobro isperite vrelom vodom.

16. Napravite vodicu za ispiranje usne šupljine

Hidrogen pomiješajte s vodom kako biste napravili vodicu za ispiranje usta, ali koristite 3% otopinu jer prejakom možete oštetiti zube.

17. Očistite četkice za šminku

Odličan su alat za uljepšavanje ali i one se prljaju te tako mogu biti dom raznim prljavštinama. Pomiješajte vodu i hidrogen te ih namočite 5 minuta. Isperite vrelom vodom i ostavite da se suše.

18. Očistite ogledala

Ako želite prirodno sredstvo onda je ova otopina odlična za vas. Potrebna vam je samo bočica sa sprejom i suha krpa za brisanje.

19. Dezinficirajte škare i grickalice

Kada ste ih zadnji put čistili? Ako niste znali mogu biti dom bakterija i virusa. Postupak je jednostavan, stavite ih u posudu s hidrogenom i ostavite 5 minuta te isperite.

20. Dezinficirajte posude s pijeskom za mačke

Ne moramo objašnjavati koliko ove posude mogu biti prljave pa je savjet da ih dezinficirate hidrogenom. Pošpricajte cijelu posudu i ostavite tako 30 minuta te isperite.

Kopirati
Drag cursor here to close