Istraživanje

10 minuta pričanja na telefon smanjuje depresiju

Kad su u pitanju anksioznost i depresija, zabilježen je još veći pad, s preko 30% smanjenja na ljestvici GAD-7, odnosno gotovo 24% smanjenja na ljestvici PHQ-8.
Lifestyle / Flash | 12. 02. 2024. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako više puta tjedno razgovarate s nekim na telefon po 10 minuta, to može smanjiti usamljenost, otkrilo je novo istraživanje, piše Index.hr.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry, a u njemu je sudjelovalo 240 ljudi. Polovica njih je primala kratke telefonske pozive volontera tijekom jednog mjeseca te su upravo oni izvijestili da se osjećaju manje usamljenima.

"Volonteri su nakratko trenirali empatične komunikacijske vještine, što je uključivalo aktivno slušanje i postavljanje pitanja o onome o čemu njihov subjekt govori", rekla je vodeća autorica studije Maninder Kahlon, izvanredna profesorica i izvršna direktorica Factor Healtha na Medicinskoj školi Dell Sveučilišta Teksas u Austinu.

Prvi tjedan volonteri su zvali sudionike pet dana u vrijeme koje je najbolje odgovaralo sudionicima. Sljedećih tjedana sudionici su birali hoće li primati samo dva poziva tjedno ili pet.

Prvi su tjedni razgovori trajali malo više od 10 minuta, objasnila je Kahlon, ali tijekom ostatka mjesečnog istraživanja ujednačili su se na 10 minuta. Sudionici su razgovarali o raznim temama, uključujući vlastiti svakodnevni život.

Članovima obje grupe, one koja je primala pozive i one koja nije, na početku i na kraju mjeseca su izmjerene razine usamljenosti, tjeskobe i depresije. Na UCLA ljestvici usamljenosti sudionici telefonskih poziva u prosjeku su na početku bili na 6.5, a završili na 5.2.

"Ne postoji standardizirani način da se protumači koliko je ovakav pomak klinički značajan, ali rezultat sudionika opao je u značajnoj mjeri, pa to znači da smo stvarno na njih značajno utjecali", rekla je Kahlon.

Kad su u pitanju anksioznost i depresija, zabilježen je još veći pad, s preko 30% smanjenja na ljestvici GAD-7, odnosno gotovo 24% smanjenja na ljestvici PHQ-8, prenosi CNN.

Ti su rezultati bili "čak još više zapanjujući u odnosnu na usamljenost jer nismo nužno očekivali taj stupanj rezultata", rekla je Kahlon.

Kopirati
Drag cursor here to close