Kao u dnevnom boravku

10 ideja za balkon i terasu na kojima ćete provesti ljeto, ali i jesen

Nudimo vam nekoliko ideja za inspiraciju te savjeta kako i na eksterijeru male površine možete napraviti mini kutak.
Lifestyle / Flash | 25. 07. 2020. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeli biste urediti svoj balkon da izgleda poput dnevnog boravka na otvorenom? Nudimo vam nekoliko ideja za inspiraciju te savjeta kako i na eksterijeru male površine možete napraviti mini kutak u kojem ćete provesti i dobar dio jeseni.

Eksterijer postaje u ljetnim mjesecima središte našega doma – na balkonu, terasi ili u vrtu volimo popiti prvu jutarnju kavu, odmarati, objedovati, uživati u svježem zraku, družiti se… Najradije bismo i prespavali na njima, što neki doista i čine, naročito za vrijeme velikih vrućina. Ipak, na svoj mali kutak na otvorenom najviše volimo gledati kao na produženi dnevni boravak. I tako ga i urediti – s kutnim garniturama ili sofama s umetnutim jastucima, klub stolićima, naslonjačima, tabureima… i svim onim sitnicama koje se nalaze u kutku za sjedenje.

FOTO: ALVHEM / Eksterijer postaje u ljetnim mjesecima središte našega doma

Nudimo vam deset ideja kako možete urediti svoj balkon, terasu ili vrt kao dnevni boravak na otvorenom i uživati u njemu tijekom dijela proljeća i jeseni, te cijeloga ljeta. Čak i kada pada kiša, ali pod jednim uvjetom – da nabavite, ako balkon nije uvučen u interijer, suncobran, tendu, paviljon ili neko trajnije rješenje poput plastične ili drvene nadstrešnice. Ona će biti veći izdatak, ali se zato dugoročno isplati. Usput će vas braniti od jakog sunca.

FOTO: BJURFORS / Lampice će biti efetkna ambijentalna rasvjeta u ljetnim noćima

Privatnost prije svega

Ako želite potpunu privatnost od zantiželjnih pogleda iz susjedstva, drvena ograda je savršeno rješenje. Kako bi je učinili zanimljivijom, nabavite tegle s cvijećem koje ćete objesiti na nju te dodatno ukrasiti lampicama koje će biti efetkna ambijentalna rasvjeta u ljetnim noćima. Tako ćete imati akcenti zid i u boravku na otvorenom.

FOTO: ALVHEM / Kutne garniture nude veliku komociju i udobnost,

Kutne garniture kao u pravom boravku

Za još jači dojam boravka tu su kutne garniture! Kutne garniture od pletenine ili s drvenom konstrukcijom te dodatkom spužvastih sjedišta presvučenih tekstilom praktični su komadi za eksterijer. Nude veliku komociju i udobnost, ali i puno sjedišnih mjesta. Tako ćete optimalno iskoristiti prostor i opustiti se na najbolji način.

FOTO: HOMEBNC / eliko bilje izvrsna je živa ograda koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda

Decking za podove

Drveni decking (ili njegove otpornije imitacije) puno je bolje rješenje za eksterijer nego keramika ako vam je bitno postizanje atmosfere kao u dnevnom boracvku. Lako se postavlja te je otporan na vlagu. Ako je riječ o pravom drvu, onda je potrebno premazati novim slojem boje odnosno lak lazure svakih godinu-dvije. Veliko bilje izvrsna je živa ograda koja će vas sakriti od znatiželjnih pogleda. Dobra opcija su bambus, lovor ili japanski javor. Bitno je zasaditi ih u velike tegle kako bi mogli napredovati i imati dovoljno mjesta za korijenje.

FOTO: ALVHEM / Ojastučeni dijelovi neka budu mobilni, tako da ih lako možete maknuti

Multifunkcionalni komadi

Dio za sjedenje može biti fiksni i možete ga dati napraviti po mjeri te napraviti usput skladišni prostor za jastuke koje ćete smjestiti kada sezona boravka na otvorenom prođe. Ojastučeni dijelovi neka budu mobilni, tako da ih lako možete maknuti. Okrugli klub stolić svakako je bolje rješenje jer prostori balkona i terasa u pravilu ne obiluju kvadratima.

FOTO: BJURFORS / Natkriveni balkoni omogućavaju da pod zaštitimo tepihom

Tepih – da ili ne?

Natkriveni balkoni i lođe omogućavaju da pod zaštitimo tepihom i tako dodatno oplemenimo prostor. U trgovinama je moguće nabaviti posebne tepihe koji imaju gumeno dno i odbijaju vlagu, tako da trebate razmisliti o ovoj opciji ako želite imati tepih. Skučeni prostor ne trpi previše namještaja pa tabure može poslužiti i kao klub stolić za posluživanje i odlaganje sitnica.

FOTO: HOMEBNC / Pergola može poslužiti i kao strop za rasvjetu

Pergola i garnitura u komadu

Želite li malo posebniji prostor u svome vrtu koji će biti poput dnevnog boravka, namještaj po mjeri dobra je opcija, koji će funkcionirati kao kompaktna kutna garnitura koja će ujedno biti i pergola, uz koju ćete zasaditi bilje koje funkcionira kao penjačica. Pergola može poslužiti i kao strop za rasvjetu – lampice, lanterne…

FOTO: BJURFORS / Obnoviti terasu bojom bit će sjajno osvježenje 

Nova boja – najpovoljniji makeover

Želite li biti u trendu, a niste trenutno u mogućnosti previše izdvojiti, boja je idealno rješenje kako to možete postići. Obnoviti terasu bojom bit će sjajno osvježenje i vrlo povoljan makeover. Primjerice, obojati zidove ili pregrade u crno, jer je ova boja veliki trend na zidovima interijera ili eksterijera. Crna boja savršeno će se uklopiti i s drvenim namještajem u drugoj boji.

FOTO: BJURFORS / Namještaj ne mora biti dio iste garniture

Kombinacija svega i svačega

Odvažite se na kombinaciju različitih materijala – namještaj ne mora biti dio iste garniture. U to se možete uvjeriti na primjeru balkona gore – drveni trosjed sa sjedištima od teksila, stolići od kovanog željeza s mramornom površinom te stol od kovanog željeza i na koncu – žardinjere u starim drvenim kašetama, prenosi portal inMagazin.

Kopirati
Drag cursor here to close