Svečano

Židovi slave Roš hašanu

Tim se blagdanom slavi rođendan svijeta tj. završetak stvaranja svijeta, stvaranje prvog čovjeka.
Kultura / Vjera | 06. 09. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Židovi će zalaskom sunca u ponedjeljak 06. rujna započeti obilježavanje jednog od najvećih blagdana Roš hašana koji će trajati do srijede 08. rujna.

Roš hašana doslovno znači ''glava godine''. To je veliki židovski blagdan koji obilježava početak nove židovske godine. Obilježava se prvog Tišrea, po židovskom kalendaru, a gledajući gregorijanski kalendar pada na razne datume, ali uvijek početkom jeseni.

Tim se blagdanom slavi rođendan svijeta tj. završetak stvaranja svijeta, stvaranje prvog čovjeka.

Novogodišnji dani se nazivaju i danima trubljenja, jer se obredno puše u šofar, rog obredno čiste životinje (obično ovnujski), čiji arhaični zvuk opominje vjernike na pokajanje u neposrednoj Božjoj nazočnosti.

Vjernici si međusobno čestitaju blagdan riječima Šana tova (Dobra godina) i žele jedni drugima: "Dobar upis (u knjigu života)".

Tradicijski se tada jede slatka hrana, osobito jabuke i med (da bi nova godina bila slatka i bogata) i riba s glavom ("da bismo bili glava a ne rep") te slatki kruh načinjen u obliku sunčanoga kruga, simbola godine koja dolazi.

Foto: Getty Images / Gozba na Roš hašanu 

Odmah nakon proslave nove godine održava se poludnevni Gedalijin post, u sjećanje na pravednika Gedaliju, upravitelja pokrajine Jehude, žrtvu nepravednog gnjeva svojih sugrađana, koji su ga u šestom stoljeću p.n.e. okrivili za izdaju i babilonsku provalu.

Post se od tada, tijekom već oko 2600 godina, upravo u doba dobrih novogodišnjih nada održava kao znak kajanja i opomene da je u nevolji potrebno preispitati vlastitu krivnju, umjesto brzopleto okriviti bližnjega.

Mjesec Elul koji pada prije Roš hašane s duhovnog aspekta iznimno je važan.

Za vrijeme Roš hašane Bog otvara 3 knjige. U jednu se upisuju dobri, u drugu loši i u treću oni između, a svima će biti suđeno na Roš hašanu.

Za vrijeme mjeseca Elula, Bog je najbliži čovjeku. Tada svaki čovjek ima priliku ispraviti svoje propuste. To je doba pojačane introspekcije, kada gledamo kome smo naudili, koje smo riječi izgovorili, koja obećanja nisu ispunjena.

Oprost grijeha u židovstvu funkcionira tako da se pojedinac može iskupiti jedino direktnim pristupom oštećenoj osobi, bez Božjeg posredništva. To je period oprosta i sebi i drugima.

Kopirati
Drag cursor here to close