Papa

Žene menadžerice unaprijedile su Vatikan više od muškaraca

"Primijetio sam da svaki put kad žena dobije poziciju u Vatikanu, da se stvari poboljšaju", izjavio je.
Kultura / Vjera | 06. 11. 2022. u 21:04 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo rekao je u nedjelju da su žene koje je imenovao u Vatikanu dokazale da mogu biti bolje menadžerice od muškaraca i da u Rimokatoličkoj crkvi i u društvu općenito ima previše muškog šovinizma, prenosi Hina.

Papa je to rekao novinarima u zrakoplovu koji se vraćao u Rim nakon njegova četverodnevnog puta u Bahrein.

"Primijetio sam da svaki put kad žena dobije poziciju u Vatikanu, da se stvari poboljšaju", izjavio je.

Franjo je upitan o ženama koje predvode prosvjede u Iranu, no nije odgovorio na to pitanje, nego je temu usmjerio na ulogu žena općenito.

Kad je govorio o ženama kojima je dodijelio odgovorne uloge, spomenuo je sestru Raffaellu Petrini, zamjenicu guvernera Vatikana i najmoćniju ženu u gradu državi, zaduženu za oko 2000 zaposlenika.

Također je naveo pet žena koje je imenovao u odjel koji nadzire vatikanske financije. "Ovo je revolucija jer žene znaju kako pronaći pravi put naprijed", rekao je.

Franjo je osudio muški šovinizam, naglasivši da ga i dalje ima previše u svijetu, uključujući i u njegovoj rodnoj Argentini.

"Žene su dar. Bog nije stvorio muškarca i dao mu psića da se igra s njim. Stvorio je muškarca i ženu", rekao je. "Društvo koje nije sposobno (dopustiti ženama da imaju veće uloge) ne kreće se naprijed."

Kopirati
Drag cursor here to close