Križni put

Veliki broj vjernika na molitvenom i procesijskom hodočašću na brdo Hum

Kultura / Vjera | 25. 03. 2016. u 16:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak održano molitveno i procesijsko hodočašće na brdo Hum. Na križnom putu sudjelovao je veliki broj vjernika.

Nakon križnog puta u crkvama će biti upriličeni obredi Velikog petka.

Inače, Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Kod katolika, post je obvezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obvezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Kopirati
Drag cursor here to close