U Americi

Vatikan izrazio ''stid i tugu'' zbog izvješća o pedofiliji među svećenicima

Porota u Pennsylvaniji je prije tri dana objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.
Kultura / Vjera | 17. 08. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vatikan je u četvrtak izrazio "stid i tugu" nakon objave američkog izvješća o pedofiliji u Katoličkoj Crkvi u SAD-u.

Porota u Pennsylvaniji je prije dva tri objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Američka biskupska konferencija zatražila je ranije u četvrtak od Vatikana da pokrene neovisnu istragu o bivšem kardinalu Theodoru McCarricku iz Washingtona kojeg se optužuje za spolno zlostavljanje, a koji je prošli mjesec podnio ostavku, javlja Hina.

Kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa, rekao je da je jedan od glavnih uzroka koji su do toga doveli propusti nadređenih biskupa.

Organizacija je objavila da će uvesti novi mehanizam za prijavu takvih kaznenih djela i njihovu istragu bez miješanja biskupa koji su nadređeni optuženim svećenicima.

Taj će mehanizam uključivati više članova Crkve koji nisu svećenici, ali su stručni za provedbu zakona ili psihologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close